HAG/DEN HAAG | 01.05.2016.
Sledeće sedmice u Tribunalu

ŽRTVE IZ TOMAŠICE: POGUBLJENI ILI POGINULI?

Demografski veštak odbrane Ratka Mladića nastaviće prošle sedmice započeto osporavanje nalaza i zaključaka demografskog eksperta tužilaštva o okolnostima smrti i identifikaciji žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice u Tomašici, kraj Prijedora. Odbrana nastoji da dokaže da su žrtve izgubile život u borbama, a ne u pogubljenjima

Najava da će dokazni postupak odbrane Ratka Mladića biti okončan u poslednjoj sedmici aprila pokazala se preuranjenom. Naime, budući da su prošlonedeljni iskazi dr Zorana Stankovića i belgijskog poručnika Jana Sehersa/Segers trajali duže nego što je bilo planirano, nije okončano svedočenje demografskog eksperta odbrane, dr Svetlane Radovanović.


Odbrana bi u ponedeljak 2. maja trebalo da završi prošle sedmice započeto glavno ispitivanje, u kojem dr Radovanović osporava nalaze i zaključke demografskog eksperta tužilaštva dr Eve Tabo/Ewa Tabeau o okolnostima smrti i identifikaciji žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica. Nakon toga će, u utorak i sredu, veštakinja odbrane biti podvrgnuta unakrsnom ispitivanju od strane tužioca.


Kraj iskaza dr Radovanović, međutim, neće označiti završetak dokaznog postupka odbrane Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS, optuženog za genocid i druge zločine počinjene tokom rata u BiH. Na listi odbrane su, naime, još dvojica svedoka koje branioci nisu do sada uspeli da dovedu u Hag. To su ruski pukovnik Andrej Demurenko i bivši član Komisije za traganje za nestalima u BiH, Jasmin Odobašić. Pretresno veće je prošle sedmice dalo odbrani rok da osigura njihovo svedočenje do 30. maja, nakon čega će proglasiti završenim dokazni postupak odbrane.