HAG/DEN HAAG | 17.06.2010.

ZAVRŠNE REČI U PREDMETU "OLUJA" KRAJEM AVGUSTA

Suđenje generalima Gotovini, Čermaku i Markaču biće okončano iznošenjem završnih argumenata strana od 25. do 27. avgusta ove godine

Pretresno veće holandskog sudije Orija/Orie danas je izdalo nalog o rasporedu završetka suđenja generalima Gotovini, Čermaku i Markaču.

Veće od strana u postupku očekuje da završne podneske dostave pre 16. jula, a završne reči su zakazane za 25, 26. i 27. avgust ove godine. Tužiocima će za iznošenje završnih argumenata na raspolaganju biti šest časova, a timovima odbrane po dva i po sata, s tim da je braniocima dozvoljeno da vreme podele između sebe kako im odgovara. Potom će optužba imati jedan sat za odgovor na argumente branilaca, a isto vreme je dodeljeno i odbranama trojice optuženih.

Suđenje je, podsetimo, počelo 11. marta 2008. godine i tokom više od dve godine i 303 radna dana saslušano je ukupno 145 svedoka.

Generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem trajnog uklanjanja srpskih civila iz oslobođenog područja Krajine u leto 1995. godine. Taj cilj je, navodi se u optužnici, ostvarivan "silom, zastrašivanjem, progonima, prisilnim premeštanjima, deportacijama, pljačkom i uništavanjem imovine" srpskih civila, a moglo se pretpostaviti da su ubistva i dela nehumanog i okrutnog postupanja "moguća posledica sprovođenja cilja udruženog zločinačkog poduhvata" na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.