HAG/DEN HAAG | 07.06.2012.

ZAVRŠNE REČI NA SUĐENJU STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU U SEPTEMBRU

Pretresno veće sudije Orija na današnjoj administrativnoj raspravi naložio stranama da završne podneske dostave do 21. avgusta i saopštilo da će završne reči biti održane od 11. do 13. septembra

Nakon što je prošle nedelje okončan dokazni postupak odbrane Franka Simatovića i priveden kraju dopunski iskaz jednog svedoka odbrane Jovice Stanišića, danas je na suđenju bivšim šefovima Državne bezbednosti (DB) Srbije održano zasedanje na kojem su rešena preostala administrativna pitanja. Raspravljalo se prevashodno o uvođenju dokumenata u sudske spise, a saopšteno je i kako će izgledati sam finiš postupka.

Predsedavajući sudija Ori/Orie je rekao da je veće delimično odobrilo zahtev optužbe i odbrana da se pomeri rok za podnošenje završnih podnesaka. Prema ranijem nalogu, trebalo je da budu dostavljeni do kraja jula, a novi rok je 21. avgust. Takođe, završne reči strana će biti saslušane od 11. do 13. septembra ove godine.

Tužiocu će za iznošenje završne argumentacije na raspolaganju biti četiri sata, a odbranama po dva i po. Uslediće jednočasovna replika optužbe, a isto toliko vremena će imati branioci da iznesu svoj odgovor na argumente tužioca. Ranije je najavljeno da će u međuvremenu, tokom juna, Pretresno veće pozvati nekoliko svedoka za koje smatra da bi mogli biti od koristi za dodatno rasvetljavanje odgovornosti Stanišića i Simatovića.

Bivši šefovi srpske tajne službe se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem etničkog čišćenja velikih delova Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. godine. Cilj je, navodi se u optužnici, ostvarivan putem zločina nad nesrbima koje su počinile jedinice pod kontrolom DB Srbije, poput "Crvenih beretki", "arkanovaca", "Škorpiona" i drugih.

Administrativna rasprava, inače, danas nije okončana i biće nastavljena u utorak iduće sedmice.