HAG/DEN HAAG | 11.07.2012.

ZAVRŠNE REČI NA SUĐENJU STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU MESEC DANA KASNIJE

Budući da se na suđenju bivšim šefovima DB Srbije nakon okončanih dokaznih postupaka strana očekuje iznošenje dodatnih dokaza optužbe i odgovor odbrane na njih, veće je odlučilo da završne reči umesto sredinom septembra budu održane od 9. do 11. oktobra

Pretresno veće sudije Alfonsa Orija/Alphons Orie izdalo je danas nalog u kojem se navodi da će završne reči strana na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću umesto od 11. do 13. septembra biti održane od 9. do 11. oktobra ove godine. Produžen je i rok za dostavljanje završnih podnesaka optužbe i odbrane sa 21. avgusta na 21. septembar.

Do odlaganja je došlo zbog toga što veće još uvek razmatra zahtev odbrane da se određeni dokumenti uvedu u spis, ali prevashodno zato što se očekuje da će optužba izvoditi dodatne dokaze, kao i da će branioci na njih odgovoriti. Izvođenje dokaza na suđenju bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije je okončano poslednjeg dana maja ove godine, a po pravilima Tribunala tužilac može u takozvanoj replici da pozove dodatne svedoke i u spis uvede nove dokaze kojima pobija navode iznesene tokom dokaznog postupka odbrane. Branioci potom imaju pravo na dupliku, odnosno da odgovore na nove dokaze optužbe.

Ove sedmice se na suđenju Stanišiću i Simatoviću očekivao iskaz svedoka koji je u Hag trebalo da stigne na poziv Pretresnog veća, ali do toga nije došlo i ranije zakazana zasedanja su prosto izbrisana sa rasporeda.

Što se završnih reči tiče, osim datuma za njihovo prezentovanje i dostavljanje završnih podnesaka, sudije nisu izmenile ništa iz ranijeg naloga. Tako će tužiocu za iznošenje završne argumentacije na raspolaganju biti četiri sata, a odbranama po dva i po. Uslediće jednočasovni odgovor optužbe, a isto toliko vremena će dobiti i branioci da iznesu odgovor na dodatne argumente tužioca.

Bivši šefovi srpske tajne službe Stanišić i Simatović se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem etničkog čišćenja velikih delova Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. godine. Taj cilj je, navodi se u optužnici, ostvarivan putem zločina nad nesrbima koje su počinile jedinice pod kontrolom optuženih poput "Crvenih beretki", "arkanovaca", Škorpiona i drugih.