04.12.2016.
Sledeće sedmice u Tribunalu

ZAVRŠNE REČI NA SUĐENJU RATKU MLADIĆU

Od 5. do 15. decembra optužba i odbrana će iznositi završne argumente na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS, optuženom za genocid, ratne i zločine protiv čovečnosti, počinjene tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine

U ponedeljak 5. decembra 2016. počeće iznošenje završnih argumenata strana na suđenju Ratku Mladiću - poslednjem prvostepenom postupku predMeđunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Bivši komandant Glavnog štaba je, podsetimo, uhapšen 26. maja 2011. godine, nakon šesnaestogodišnjegbekstva od međunarodne pravde. Optužen je za učešće u četiri udružena zločinačka poduhvata tokom rata u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine. Prvi, takozvani sveobuhvatni zločinački poduhvat je, po optužnici,bilo etničko čišćenje velikih delova Bosne i Hercegovine, koje u nekoliko opština doseglo razmere genocida. Drugi je bila kampanja artiljerijskog i snajperskog terora nad Sarajevom; treći uzimanje osoblja UN za taoce i njihovo korišćenje za živi štit a poslednji, četvrti zločinački poduhvat su ubistva i deportacije srebreničkih Muslimana u julu 1995. godine, što se takođe kvalifikuje kao genocid.

Suđenje Ratku Mladiću je počelo pre četiri i po godine: 16. maja 2012. Dokazni postupak optužbe je trajao 20 meseci tokom kojih su saslušani iskazi 169 svedoka - preživelih žrtava i očevidaca zločina za koje se Mladić tereti, forenzičkih i drugih eksperata, vojnih i civilnih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i nekolicine insajdera - oficira vojske kojom komandovao optuženi. Uz to, u spise je uvedeno više od 7500 dokaznih predmeta koje je podnelo tužilaštvo.Pretresno veće je, na poluvremenu suđenja, odbacilo zahtev odbrane za oslobađajućom presudom, zaključujući da je optužba izvela dovoljno dokaza koji bi, ako ih odbrana ne ospori, mogli dovesti do osuđujuće presude.

Dokazni postupak odbrane je počeo 14. maja 2014. i trajao je 27 meseci. U tom periodu, Mladićevi braniooci su izveli 208 svedoka i u sudske spise uveli više od 2000 dokaznih predmeta. U Mladićevu odbranu svedočili su oficiri i vojnici koji su mu nekada bili potcinjeni, zatim bivši i aktuelni političari bosdanskih Srba, kao i sudski veštacikoje je angažovala odbrana, a pred sudom su se pojavili i nekadašnji posrednik u mirovnim pregovorima Kutiljero i izaslanik generalnog sekretara UN Akaši.

Iznošenje završnih argumenata će, kako je predviđeno, trajati sedam sudskih dana. Prvo će5,6 i 7. decembra nastupiti tužzilaštvo, zatim će nakon dana pauze reč preuzeti odbrana (9,12 i 13.) da bi 15. decembra obe strane dobile po 90 minuta za finalne replike. Sudije Ori/Orie, Moloto i Fluge/Floege će se nakon toga povući na većanje o presudi koja bi, kako je planirano, trebalo da bude izrečena pre kraja 2017. godine.