HAG/DEN HAAG | 10.09.2016.

ZAVRŠNE REČI NA SUĐENJU RATKU MLADIĆU U DECEMBRU

Nakon 523 dana suđenja, tokom kojih je saslušano 380 svedoka i uvedeno blizu 10000 dokaznih predmeta, optužba i odbrana će u prvoj polovini decembra izneti završne argumente u predmetu bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS optuženog za genocid i druge zločine počinjene tokom rata u BiH

Završne reči strana u postupku na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS, Ratku Mladiću, biće održane od 5. do 15. decembra. Optužba i odbrana imaće po tri sudska dana za izlaganje svojih argumenata, a zatim će dobiti još po 90 minuta za replike. Pre toga, strane su dužne da najkasnije do 25. oktobra dostave pisane završne podneske.

Suđenje Ratku Mladiću, optuženom za genocid i druge zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini, započeto je 16. maja 2012. godine. Optužba je izvela 172 svedoka i u sudske spise uvela više od 7500 dokaznih predmeta, dok je odbrana saslušala 208 svedoka i uvela oko 2000 dokaza.

Po broju sudskih dana – ukupno 523 – bilo je to tribunalovo najduže suđenje, duže čak i od “mega procesa” šestorici bivših čelnika Herceg Bosne ili “Srebreničkoj sedmorki” oficira vojske i policije Republike Srpske. Istina, zbog Mladićevog zdravstvenog stanja radilo se pola sata kraće od uobičajenih trajanja tribunalovih zasedanja.

Izricanje presude Ratku Mladiću planirano je za kraj 2017. godine.