HAG/DEN HAAG | 21.05.2008.

ZAVRŠEN DOKAZNI POSTUPAK NA SUĐENJU "KOSOVSKOJ ŠESTORKI"

Trećim danom saslušanja svedoka Pretresnog veća Milana Đakovića, okončano suđenje šestorici bivših srpskih zvaničnika optuženih za zločine na Kosovu 1999. godine, a završne reči će se održati od 22. do 25. jula

Završni dan iskaza penzionisanog generala VJ Milana Đakovića, koji je svedočio na poziv Pretresnog veća, bio je ujedno i kraj dokaznog postupka na suđenju šestorici bivših srpskih političkih, vojnih i policijskih zvaničnika optuženih za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine. Suđenje je počelo 10. jula 2006. godine i od tada su saslušana ukupno 232 svedoka – 112 za optužbu, 119 u odbranu šestorice optuženih i jedan na poziv sudija.

Iako je veće ranije uputilo pozive za svedočenje i članovima pregovaračke trojke iz Rambujea/Rambouillet - ruskom diplomati Borisu Majorskom/Mayorski i njegovom američkom kolegi Kristoferu Hilu/Christopher Hill – od toga se očito odustalo, ali razlozi za takav razvoj nisu saopšteni.

Završne reči strana će biti održane neposredno pre letnje sudske pauze, od 22. do 25. jula. Sudijama će se prvo obratiti tužilac, a potom i branioci šestorice optuženih.

Optužnicom za progone, deportacije, prisilna premeštanja i ubistva kosovskih Albanaca 1999. godine se terete bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, nekadašnji potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović, vojni generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević i bivši načelnik Štaba policije za Kosovo, general Sreten Lukić.