HAG/DEN HAAG | 18.01.2011.

ŽALBENA RASPRAVA O HOLANDSKOM ZDRAVSTVU

Žaleći se na tretman u haškoj kraljevskoj bolnici, general Vladimir Lazarević kaže da mu je prvo ukinuta terapija koju su propisali srpski lekari da bi onda zbog istog problema bio operisan, nakon čega je u bolnici držan "prekratko" i bez mogućnosti da gleda televiziju. Njegov nekadašnji pretpostavljeni general Nebojša Pavković nezadovoljan radom holandskih zubara

Današnju konferenciju o stanju u žalbenom postupku u predmetu petorice bivših srpskih zvaničnika, osuđenih u prvom stepenu za zločine na Kosovu, obeležila je rasprava o holandskom zdravstvu. Glavnu reč su vodili generali Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević koji su izneli niz primedbi na kvalitet medicinske nege koju primaju u pritvoru i kraljevskoj bolnici Bronovo, ukazujući da bi bolji tretman dobili u Srbiji.

Pavković je ranije tražio da mu se odobri privremeni boravak u Beogradu kako bi se podvrgao zubarskoj intervenciji, ali je taj zahtev odbijen sa obrazloženjem da je zahvat moguće obaviti i u Hagu. Sada, kada je to i učinjeno, bivši komandant Treće armije na Kosovu se žali da su mu dva implanta ugrađena na brzinu, odnosno za svega sat vremena. Priznaje, ipak, da i pored svega "ne oseća posledice osim umerenih bolova koje dobro podnosi". Pavković je naglasio i da je sudijama Žalbenog veća dostavljeno nekoliko "netačnih lekarskih izveštaja" na osnovu kojih je odlučeno da mu se ne odobri privremeni boravak na slobodi za potrebe lečenja zuba.

General Lazarević se, poput svog nekadašnjeg pretpostavljenog, požalio na rad holandskih lekara, tvrdeći da su mu ukinuli terapiju koja mu je prepisana u Srbiji zbog problema sa urinarnim traktom, a onda ga nakon šest meseci operisali zbog istog problema. Iako priznaje da ne zna da li je operacija mogla biti izbegnuta da je terapija produžena, smatra da se "odstupilo od medicinske etike".

Operacija je nedavno obavljena, a bivši komandant Prištinskog korpusa VJ ima primedbe i na postoperativni tretman. Lazarević, naime, smatra da je u bolnici držan "prekratko", svega dva-tri dana, a da mu je za to vreme infuzija davana "prebrzo". Požalio se i da mu je tokom boravka u kraljevskoj bolnici "Bronovo" isključen televizor. "Da nije smešno, bilo bi tužno", rekao je srpski general i dodao da je posle sedam hirurških intervencija "pritvorenik sa najviše operacija".

Posle dvadesetominutnog monologa, Lazarević je zamolio sudiju Liu Daćuna/Daqun da mu odobri "jedan kratak boravak kod kuće" kako bi se oporavio i pripremio za "dalja iskušenja", budući da mu predstoji i osma operacija, ovog puta na kolenu. Sudija odgovara da kao pravnik nije u poziciji da se meša u rad lekara, ali je naglasio da je do sada činio sve kako bi pomogao u lečenju pritvorenika i pozvao Lararevića da žalbe upućuje propisanom procedurom od pritvorskih lekara preko Sekretarijata do predsednika suda.

Pavković i Lazarević su, podsetimo, prvostepenom presudom osuđeni na 22 odnosno 15 godina zatvora zbog zločina protiv albanskih civila na Kosovu 1999. godine. Pored njih, na kazne zatvora od 22 godine osuđeni su potpredsednik tadašnje savezne vlade Nikola Šainović i komandant Štaba MUP za Kosovo Sreten Lukić, dok je bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić kažnjen 15-godišnjom zatvorskom kaznom. U isto vreme, svih optužbi je oslobođen nekadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović. Tužilaštvo se žalilo na visinu kazne petorice osuđenih, baš kao i njihovi branioci, kojima je odobreno da dopune svoje žalbene podneske nakon što je presuda prevedena na srpski jezik.