HAG/DEN HAAG | 05.07.2015.
Sledeće sedmice u Tribunalu

ŽALBENA RASPRAVA BEZ STANIŠIĆA I SIMATOVIĆA

Rasprava po žalbi optužbe na oslobađajuću presudu bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću biće održana u ponedeljak 6. jula bez prisustva optuženih koji se nalaze u Srbiji i iskoristili su pravo da ne prisustvuju zasedanju. Dan kasnije, u istoj sudnici nastavlja se suđenje Ratku Mladiću

Pred većem sudije Fausta Pokara/Pocar u ponedeljak 6. jula biće održana žalbena rasprava u predmetu bivših šefova Državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji su u maju 2013. godine oslobođeni odgovornosti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem etničkog čišćenja velikih delova Hrvatske i BiH. Optužba je uložila žalbu sa zahtevom da oslobađajuća presuda bude poništena, a optuženi "primereno kažnjeni" ili, alternativno, da se predmet vrati Pretresnom veću na ponovno razmatranje uz primenu adekvatnih pravnih standarda.

Pravni standard koji je po optužbi pogrešan, odnosi se na takozvanu konkretnu usmerenost dela optuženih na činjenje zločina. Drugim rečima, ocenjeno je da pomoć vojskama i jedinicama koje čine zločine nije krivično delo osim ukoliko se ne dokaže da je podrška bila "konkretno usmerena" na činjenje zločina. Pre slučaja Stanišića i Simatovića taj pravni standard je primenjen i u oslobađajućoj presudi koju je žalbeno veće pod predsedavanjem sudije Merona izreklo u predmetu Momčila Perišića, U slučaju Stanišića i Simatovića zaključeno je da jedinice koje su oni kontrolisali jesu činile zločine, ali da pomoć i podrška koju su im pružali optuženi nije van razumne sumnje bila na to "konkretno usmeren". U međuvremenu, dva tribunalova žalbena veća su u predmetima Lazarević (Kosovo) i Pandurević (Srebrenica)odbacila merilo "konkretne usmerenosti", zaključujući da takav standard nije deo međunarodnog običajnog prava.

Stanišić i Simatović sutra neće biti u sudnici, budući da su iskoristili pravo da ne prisustvuju raspravi, već da je prate sa bezbedne distance, iz Srbije. U Tribunalu se, naime, već događalo da optuženi koji su sa slobode došli na žalbenu raspravu, budu direktno iz sudnice sprovedeni u Pritvorsku jedinicu UN (vidi slučaj Zlatka Aleksovskog). Argumenti strana biće iznošeni od 10 do 16:30 časova – prvo će sat i po vremena imati optužba, potom po sat odbrane optuženih, a zatim još 30 minuta za tužioca i po 10 minuta za poslednje odgovore branilaca.

Na suđenju Ratku Mladiću u utorak će se u sudnicu vratiti demografski ekspert optužbe Eva Tabo/Ewa Tabeau, čijim iskazom tužilaštvo zaključuje dvonedeljno izvođenje dokaza o masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora. Nakon njenog iskaza odbrana će nastaviti izvođenje svojih dokaza prekinuto 22. maja ove godine. Odbrana je najavila trojicu svedoka.

Posle Eve Tabo, prvi će se u sudnici pojaviti Milutin Mišić, člana Kolegija direktora Instituta za nestala lica BiH, koji do sada nije davao iskaz pred Tribunalom. Nakon njega, na klupu za svedoke će Simo Tuševljak, bivši načelnik kriminalističke službe Centra službi bezbednosti iz takozvanog srpskog Sarajeva. On je ranije svedočio u odbranu bivšeg ministra policije bosanskih Srba Miće Stanišića kada je, između ostalog rekao, da su "Muslimani prvi počeli sukob u Sarajevu". Zatim će na klupu za svedoke još jedan "sarajevski svedok" – Zdravko Šalipur, ratni član lokalnih vlasti opštine Novo Sarajevo. On je u odbranu Radovana Karadžića svedočio o učešću četničkih paravojnih jedinica u vojsci bosanskih Srba i negirao da je srpska artiljerija srušila sarajevsko porodilište.