HAG/DEN HAAG | 04.02.2016.

ZAKAZANA JAVNA RASPRAVA O NESARADNJI SRBIJE

Nezadovoljno prvim izveštajem Beograda o tome šta je preduzeto na izvršenju naloga za hapšenje "radikalske trojke" optužene za nepoštovanje suda, Pretresno veće I je za sredu 10. februara zakazalo javnu raspravu o nesaradnji Srbije, odnosno propustu vlasti da postupe po obavezujućem nalogu medjunarodnog suda. Vlada Srbije je pozvana da na raspravu uputi "ovlašćene i informisane predstavnike".

Troje zvaničnikaSrpske Radikalne Stranke (SRS) - Petar Jojić, Jovo Ostojić i Vjerica Radeta - su, podsetimo, optuženi za nepoštovanje suda zbog pretnji, zastrašivanja, podmićivanja i drugih vidova uticaja na svedoke u predmetu Vojislava Šešelja, kako bi ih naveli da odustanu od svedočenja za optužbu, odreknu se prethodno datih izjava i potpišu nove koje su im diktirali optuženi. Glavni koordinator obrade "zabludelih radikala" je, prema optužnici, bio Ljubiša Petković, bivši načelnik Ratnog štaba SRS, koji je i sam 2008. godine osuđen na četiri meseca zatvora zbog nepoštovanja suda.

Optužnica protiv "radikalske trojke" podignuta je još u oktobru 2012, a zatim osnažena u decembru 2014, a nalozi za hapšenje optuženih i njihov transfer u Hag su izdati u januaru 2015. godine.

Nakon jednogodišnjeg uzaludnog čekanja da Srbija postupi po tim nalozima, Pretresno veće I je u januaru ove godine naložilo vlastima u Beogradu da podnose mesečne izveštaje o “naporima koje su uložile” za hapšenje i transfer optuženih.

U prvom takvom izveštaju od 2. februara ove godine, vlada Srbije je navela da nije postupila po nalogu za hapšenje pošto još čeka odgovor predsednika Tribunala na pismo koje mu je uputila 7. decembra prošle godine, predlažući da se slučaj "radikalske trojke" ustupi domaćem pravosuđu.

Pretresno veće I, međutim, smatra da dopisivanje sa predsednikom Tribunala ne suspenduje međunarodno pravne obaveze Srbije i ne oslobađa je dužnosti izvršavanja naloga međunarodnog suda. Ocenjujući "neprihvatljivom" produženu nesaradnju beogradskih vlasti, veće je za sledeću sedmicu zakazalo javnu raspravu na kojoj će se govoriti o (ne)izvršenju naloga za hapšenje "radikalske trojke".