HAG/DEN HAAG | 21.04.2008.

VEĆE ZOVE BORISA MAJORSKOG I KRISTOFERA HILA

Sudije odlučile da kao "dodatne svedoke" na suđenju "Kosovskoj šestorki" pozovu dva člana pregovaračke trojke iz Rambujea: Rusa Borisa Majorskog i Amerikanca Kristofera Hila. Treći član, ambasador Volfgang Petrič, svedočio na poziv optužbe prošle godine

Kako je tokom suđenja "Kosovskoj šestorki" najavljeno, Pretresno veće je odlučilo da iskoristi pravo na pozivanje dodatnih svedoka po okončanju dokaznih postupaka optužbe i odbrana optuženih. U svrhu izvođenja dopunskih dokaza veće se opredelilo da pozove ruskog diplomatu Borisa Majorskog/Mayorski i njegovog američkog kolegu Kristofera Hila/Christopher Hill.

Njima je preko ruske, odnosno američke ambasade u Hagu upućen pismeni poziv za svedočenje u kojem se naglašava da će iskaze dati kao svedoci veća a ne bilo koje od strana u postupku i to "kao dodatak" na svedočenje austrijskog diplomate Vofganga Petriča/Wolfgang Petritsch. Njih trojica su činili "pregovaračku trojku" tokom neuspelog pokušaja dijaloga srpske državne delegacije sa političkim predstavnicima kosovskih Albanaca, početkom 1999. godine u Rambujeu/Rambouillet, nakon kojih je usledilo bombardovanje SRJ od strane NATO pakta.

Svedočeći o tome na poziv optužbe u februaru i martu prošle godine, ambasador Petrič je rekao da je srpska strana odbila potpisivanje vojnog sporazuma iako je on predviđao da NATO uradi ono što VJ nije bila u stanju – razoruža OVK i uspostavi mir na Kosovu. Branioci prvooptuženog Milana Milutinovića, koji je u to vreme bio predsednik Srbije, su tvrdili da su Albancima tajno nuđeni ustupci, pre svega od strane američkih pregovarača, što je, po njima, bilo presudno da delegacija Srbije, predvođena Milutinovićem, odbije potpisivanje sporazuma.

Veće je Majorskog i Hila zamolilo da se što pre izjasne o mogućnosti da se u sudnici pojave u drugoj polovini maja ove godine. Kristofer Hil je trenutno pomoćnik američkog državnog sekretara, dok se u pismu Borisu Majorskom navodi samo njegova ambasadorska titula, ali ne i gde je trenutno u službi.