HAG/DEN HAAG | 24.01.2006.

UKINUTE ZAŠTITNE MERE STJEPANU MESIĆU

Na zahtev tužilaštva, Žalbeno veće Tribunala ukinulo zaštitne mere koje su 1997. i 1998. godine odobrene Stjepanu Mesiću za njegovo svedočenje na suđenju Tihomiru Blaškiću

Žalbeno veće Tribunala ukinulo je danas sve zaštitne mere odobrene juna 1997. i marta 1998. godine Stjepanu Mesiću povodom njegovog svedočenja na suđenju Tihomiru Blaškiću. Njegovo ime, činjenica da je svedočio, izjave koje je dao tužilaštvu i transkript njegovog iskaza na zatvorenoj sednici pred sudom mogu se od danas javno pominjati i navoditi na otvorenim sudskim raspravama.

Tužilaštvo je poverljiv zahtev za skidanje zaštitnih mera Stjepanu Mesiću podnelo septembra prošle godine, obrazlažući ga potrebom da se na predstojećem suđenju u slučaju Stjepana Šešelja i Domagoja Margetića, bivših izdavača i urednika "Hrvatskog slova", na otvorenim sednicama govori o zaštićenom svedoku čiji su identitet i iskaz optuženi objavili, radi čega se terete za nepoštovanje suda. Tužilaštvo je, takođe, navelo da zbog protoka vremena više ne postoje razlozi za zadržavanje zaštitnih mera, odobrenih zbog lične sigurnosti Mesića i njegove porodice.

Stjepan Mesić i Tihomir Blaškić, navodi se u današnjoj odluci Žalbenog veća, nisu imali primedbi na zahtev tužilaštva za ukidanje zaštitnih mera. Šta više, dodaje se, Mesić je izrazio želju da taj zahtev bude prihvaćen.