HAG/DEN HAAG | 23.02.2012.

UBRZAVANJE PRIPREMA ZA SUĐENJE RATKU MLADIĆU

U okviru ubrzanih priprema za početak suđenja, održana šesta konferencija o stanju u postupku protiv Ratka Mladića, bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba. Mladić traži generalsku uniformu i šapku, protestuje zbog "pristrasnog NATO suda" i izražava zabrinutost za sudbinu planete u slučaju napada na Iran

Na šestoj konferenciji o stanju u postupku protiv Ratka Mladića, predsedavajući sudija Alfons Ori/Alphons Orie je potvrdio da će suđenjebivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) početi 14. maja ove godine uvodnim rečima tužioca i, ukoliko to žele, odbrane i samog optuženog. Dve sedmice kasnije, 29. maja, optužba će početi sa izvođenjem dokaza. Tužilac je već predao spisak sa imenima 410 svedoka, od kojih će 386 svedočiti o činjenicama, dok će ostali podneti ekspertske izveštaje. Velika većina svedoka će dati iskaze u pisanoj formi – bilo u izjavama istražiteljima ili transkriptima sa svedočenja u drugim predmetima. Samo 7 svedoka će dati iskaz "uživo", odnosno u celosti u sudnici, dok će 141 svedok biti dostupan za unakrsno ispitivanje od strane odbrane. Mladić se, podsetimo, tereti za dvostruki genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Svrha današnje kao i prethodnih statusnih konferencija je praćenje napretka pretpretresnog rada i priprema za suđenje. Nakon dugačke rasprave o tehničkim pitanjima, obelodanjivanju dokaznog materijala, usaglašenim i presuđenim činjenicama, ekspertskim izveštajima, sudija Ori je dao reč optuženom.

Na početku petnaestominutnog izlaganja, Mladić je rekao da je od supruge tražio da mu pošalje punu ratnu uniformu pošto je trenutno u odeći u kojoj je bio "tokom rata, posle rata" i, kako je rekao, "u izbeglištvu", odnosno skrivanju od međunarodne pravde. Nakon toga je pokazao niz porodičnih fotografija žaleći se da mu je "iz određenih razloga" uskraćeno pravo da poseti grob majke i drugih preminulih rođaka. Potom je prešao na optužbe da "njemu i njegovom narodu" sudi "pristrasni NATO sud", rekao je da "ne želi da pravi cirkus" i primetio je da je "star čovek" i da mu "nije bitno koliko će trajati" već da "ostavi trag u narodu".

Pre nego što mu je sudija Ori oduzeo reč, Mladić je još jednom zatražio da u sudnici nosi "rusku kapu" a onda je izrazio zabrinutost za budućnost planete koja je, po njemu, ugrožena "širenjem NATO preko Afrike i Azije". Rekao je da "hoće da protestuje kako bi se prekinuli ratovi u svetu", dodajući da "kad NATO udari na Iran, džaba nam je onda konferenisanje". Na kraju, Mladić je rekao da "sedam zemalja u Aziji ima nuklearno oružje" i da je dovoljno da ih u svojim magacinima unište pa da "nema planete".

Pred kraj izlaganja, Mladić je podigao desnu ruku sa stisnutom pesnicom poredeći se sa afroameričkim atletičarima koji su 1968. u Meksiko sitiju/Mexico City u znak podrške borbi za ljudska prava, tokom dodele medalja, podigli stisnute pesnice u crnim rukavicama.

Naredna konferencija o stanju u postupku zakazana je za 29. mart ove godine.