HAG/DEN HAAG | 11.03.2005.

U PONEDJELJAK IZJAŠNJAVANJE HARADINAJA I OSTALIH

Izjašnjavanje o krivnji Ramusha Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, koji su se ove sedmice dobrovoljno predali, bit će održano u ponedjeljak 14. marta – Žalbena rasprava u predmetu protiv Milana Babića zakazana za 25. april

Tribunal je danas objavio da će prvo pojavljivanje Ramusha/Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, koji su se ove sedmice dobrovoljno predali, biti održano u ponedjeljak 14. marta, u 08:00 sati. Oni će se tom prilikom izjasniti o optužbama za zločine u zoni Dukagjina/Dukađina na Kosovu 1998. godine.

Bivši zapovjednik OVK i donedavni premijer Kosova se, zajedno sa dvojicom podređenih, tereti za sudjelovanje u “udruženom zločinačkom poduhvatu” sa ciljem da se – otmicama, zatvaranjem, mučenjima i ubojstvima – uklone srpski civili iz oblasti Dukagjina i da se spriječi stvarna ili pretpostavljena kolaboracija Albanaca i Roma sa srpskim vlastima.

Danas je također najavljeno da će žalbena rasprava u predmetu protiv Milana Babića biti održana 25. aprila ove godine. Nakon dobrovoljne predaje Tribunalu u novembru 2003. godine, bivši premijer samoproglašene Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj se izjasnio krivim za zločin progona na političkim, rasnim i vjerskim osnovama te je u junu 2004. godine osuđen na 13 godina zatvora. Budući da je kazna bila duža od one koju je predložilo tužiteljstvo (11 godina) u okviru sporazuma o priznanju krivnje, Babić je uložio žalbu na odluku prvostupanjskog vijeća.