HAG/DEN HAAG | 02.11.2010.

U JANUARU ZAVRŠNE REČI NA SUĐENJU LIDERIMA HERCEG BOSNE

Završne reči na suđenju bivšim čelnicima Herceg Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću zakazane za 17. januar 2011. godine. Rok za podnošenje završnih podnesaka strana je 13. decembar

Izlaganje završnih reči u predmetu šestorice bivših čelnika takozvane Herceg-Bosne zakazano je za sedmicu koja počinje 17. januara 2011. godine i predviđeno je da traje desetak sudskih dana. Tužilaštvo je za iznošenje završnih argumenata dobilo 15 sati a branioci Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića će imati po 4 sata. Ukoliko budu želeli, optuženi će moći da se obrate Veću u trajanju od po 30 minuta.

Stranama je naloženo da pisane završne podneske dostave do 13. decembra ove godine: optužba na najviše 300 a svaka od odbrana na po maksimalno 200 stranica. Uz to, strane će moći da prilože i anekse: optužba na najviše 100 a odbrane šestorice optuženih na po 50 stranica. Zanimljivo je da je optužba tražila dozvolu da završni podnesak napiše na čak 1.900 strana, ne računajući anekse, ali je veće taj zahtev odbacilo.

Izlaganje završnih argumenata u najdužem tribunalovom postupku zakazano je nakon više od 450 dana suđenja, započetog 26. aprila 2006. godine. Ukupno je saslušano 208 svedoka, od kojih je 145 pozvalo tužilaštvo a 63 odbrane šestorice optuženih.

Bivši lideri bosanskih Hrvata se terete za zločine nad muslimanskim civilima u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine, počinjene u okviru udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman.