HAG/DEN HAAG | 16.09.2005.

TUŽITELJ PROTIV HARADINAJEVE POLITIČKE AKTIVNOSTI

Tužitelj traži da suci odgode donošenje odluke o izmjeni uvjeta boravka na slobodi za Ramusha Haradinaja dok tužiteljstvo ne istraži indicije o zastrašivanju svjedoka - Obrana i UNMIK vjeruju da bi prisustvo Haradinaja u javnom životu pomogla stabilnosti Kosova – Početak suđenja bivšim zapovjednicima u OVK vjerojatno krajem 2006. godine

Tužitelj ne želi da se Ramushu Haradinaju dopusti politički angažman dok boravi na privremenoj slobodi, jer bi to, kako tvrdi tužitelj, utjecalo na sigurnost svjedoka i njihovu volju da svjedoče na budućem suđenju u Haagu.

Haradinajev advokat je u augustu tražio da se uvjeti boravka na slobodi bivšem premijeru Kosova promijene kako bi mogao iznositi svoja politička stajališta i sudjelovati u političkom životu Kosova, bez da ima političku funkciju.

Međutim, na današnjem posebnom saslušanju pred sucima, tužitelj Moore je naveo kako ima indicija da je Haradinaj, otkako je privremeno oslobođen u junu ove godine, sudjelovao u zastrašivanju svjedoka - ali te indicije tužitelj još mora provjeriti. On također dodaje kako su neki svjedoci već odustali od svjedočenja otkako je optuženi privremeno oslobođen, te da bi i drugi mogući svjedoci mogli odustati od suradnje s haškim istražiteljima ako suci dopuste da Haradinaj bude prisutan u javnom životu i ima publicitet. Tužitelj stoga traži da suci na mjesec dana odgode donošenje bilo kakve odluke dok tužiteljstvo ne istraži spomenute indicije.

Haradinajeva obrana, kao i predstavnik UNMIK-a na ovoj raspravi, ukazuju da je Haradinaj dosad imao pozitivan utjecaj na stabilizaciju Kosova te drže da bi njegova pojačana politička aktivnost tome dodatno pomogla.

Suci su saslušali argumente, ali zasad nisu donijeli nikakvu odluku.

Prema sadašnjem planu rada, suđenje trojci bivših zapovjednika u OVK Ramushu Haradinaju, Lahi Brahimaju i Idrizu Bali moglo bi početi u novembru 2006. godine.

Oni su optuženi za zločine počinjene 1998. godine nad kosovskim Srbima i Romima, kao i nad Albancima osumnjičenim za suradnju sa srpskim vlastima u operativnoj zoni Dukagjin. Na prvom pojavljivanju u martu ove godine izjasnili su se da nisu krivi.

Advokat Brahimaja, koji se kao i Haradinaj dobrovoljno predao Tribunalu, najavio je danas da će tražiti privremeno oslobađanje svog klijenta. Za razliku od njih, Balaj je u Hag prebačen iz zatvora u Dubravi, na Kosovu, gdje je izdržavao kaznu od 15 godina zatvora na koju je osuđen zbog zločina sličnih onima za koje ga tereti Tribunal.