HAG/DEN HAAG | 03.03.1999.

TUŽITELJ ČEKA IZVJEŠTAJ FINSKIH FORENZIČARA

Konferencija za štampu u haškom Tribunalu

Tužitelj Haškog suda očekuje da će sljedećeg tjedna dobiti kopiju izvještaja finskih forenzičara koji su izvršili obdukciju 40 žrtava iz kosovskog sela Račak.

Izvještaj finskih stručnjaka za sudsku medicinu do daljnjeg neće biti objavljeno javnosti i o njemu će biti izvješteno samo predsjedništvo EU-a, izvijestili su u utorak diplomatski izvori u Bruxellesu. Zamjenik glavne tužiteljica haškog suda Graham Blewwit kazao je na redovitoj konferenciji za novinare u Haagu kako očekuje da ce od njemačkog predsjedništva EU-a dobiti kopiju tog izvještaja. Jugoslavenske vlasti su u januaru zabranile glavnoj tužiteljici Louise Arbour da osobno obavi istragu o ubojstvima u Račku, te i dalje odbijaju dati vize haškim istražiteljima koji žele istražiti navode o zločinima na Kosovu.

Glasnogovornik haškog suda Jim Landale kazao je da nema pomaka ni u rješavanju zahtjeva Beogradu da haškom sudu prenese nadležnosti za postupak protiv trojice bivših oficira JNA optuženih za zločine u Vukovaru. Rok što ga je sudsko vijeće postavilo za prijenos nadležnosti istekao je 12. februara. SRJ nije na zahtjev službeno odgovorila, no suci se dosad još nisu izjasnili smatraju li da je SRJ time počinila kršenje svojih obaveza koje bi moralo biti 'prijavljeno' Vijeću sigurnosti UN.

Na konferenciji za novinare, glasnogovornik je izvijestio i da je sudsko vijeće za slučaj Kordić i Čerkez ovoga tjedna odbacilo pet podnesaka obrane. U očekivanju početka suđenja zakazanog za 12. aprila, obrana je, među ostalim, osporila zakonitost utemeljenja haškog suda kao i njegovu nadležnost da sudi o optužbama za 'planiranje' zločina. Obrana je zatražila da se odbaci dopunjena optužnica, no sudsko vijeće je primjedbe obrane ocijenilo neutemeljenima.