HAG/DEN HAAG | 03.05.2016.

TUŽILAŠTVO PROTIV PRIVREMENOG OSLOBAĐANJA KARADŽIĆA

U odgovoru na Karadzićev zahtev da bude privremeno oslobođen tokom trajanja žalbenog postupka, tužilaštvo ukazuje da nema nikakvih "specijalnih okolnosti" koje bi to opravdale, da postoji značajan rizik bekstva, kao i da bi takav potez podrio poverenje žrtava, svedoka i javnosti u sposobnost međunarodnih tribunala da osiguraju izvršenje pravde

Tužilaštvo se, očekivano, protivi zahtevu Radovana Karadzića da bude privremeno oslobođen do rešenja o žalbi na presudu kojom je proglašen krivim za genocid i druge zločine i osuđen na 40 godina zatvora.

U današnjem odgovoru na Karadžićev prošlonedeljnizahtev, tužilaštvo ukazuje da ne postoje nikakve "specijalne okolnosti" koje bi opravdale privremeno oslobađanje optuženog. Karadžić, kako se navodi, nije podneo nikakve lekarske izveštaje o visokom šećeru i krvnom pritisku, niti je pokazao da se to ne može lečiti u Holandiji. Pitužbe na "toksično okruženje" u Pritvorskoj jedinici, "zastareli kompjuter" koji mu je na raspolaganju u zatvorskoj ćeliji i "lišavanje porodičnog života", smatra tužilaštvo, takođe ne spadaju u "specijalne okolnosti" koje bi zahtevale privremeno oslobađanje. Isto važi i za navodne kulturne potrebe Karadzića kojeg tužilaštvo opisuje kao "samoproglašenog pesnika, pisca i intelektualca."

Tuzilaštvo, dalje, ukazuje na značajan "rizik od bekstva" optuženog koji se punih 13 godina skrivao od međunarodne pravde, prerušen u lažnog iscelitelja, a kazna od 40 godina zatvorasamo povećava taj rizik.

"Ličnim garancijama" , koje nudi optuženi, se ne može verovati, smatra tužilastvo i navodi da je u presudi utvrđeno kako je Karadžić na "mnoštvo raznih načina" zavaravao javnost i međunarodne predstavnike i organizacije. Nikakve državne garancije - koje, prema tuzilaštvu,Republika Srpska nije ni ponudila - ne bi mogle da osiguraju povratak Karadžića u Hag - navodi se u odgovoru.

Konačno, tužilaštvo upozorava da bi privremeno oslobađanje optuženog samo 6 sedmica nakon što je proglašen krivim za najteže zločine, podrilo poverenje žrtava, svedoka i šire javnosti u sposobnost međunarodnih tribunala da osiguraju izvršenje pravde.