HAG/DEN HAAG | 01.11.2011.

TUŽILAŠTVO DOSTAVILO MLADIĆU LISTU ŽRTAVA

Odbrani dostavljena delimična lista žrtava zločina navedenih u trećoj dopunjenoj optužnici protiv Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS, optuženog za genocid i druge zločine u BiH

Po nalogu Pretresnog veća, tužilaštvo je odbrani Ratka Mladića dostavilo listu žrtava nekih od zločina navedenih u trećoj dopunjenoj optužnici protiv bivšeg komandanta Glavnog štaba VVRS. Sudije su takav nalog izdale na zahtev Mladićeve odbrane koja je, u prigovoru na oblik optužnice, tražila da tužilaštvo određene tačke optužnice dopuni imenima žrtava i počinilaca ili ih kao "manjkave" ukloni iz optužnice protiv bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS.

Tužilaštvo je, kako se navodi u večeras objavljenom dokumentu, Mladićevoj odbrani dostavilo liste poznatih žrtava ubistava počinjenih u zatočeničkim logorima u više bosanskohercegovačkih opština tokom 1992. godine, zatim spisak identifikovanih srebreničkih žrtava iz jula 1995. godine, kao i popis žrtava snajperskih napada na civile u Sarajevuod 1992. do 1995. godine.

Dostavljene liste sadrže imena "poznatih žrtava" pomenutih zločina i njihova svrha je obaveštavanje odbrane, navodi optužba. To međutim, naglašava tužilaštvo, ne znači da su na obelodanjenim listama sve žrtve pomenutih zločina. Budući da još nije u poziciji da potvrdi listu svih poznatih žrtava, tužilaštvo će o tome naknadno obavestiti odbranu, navodi se u dokumentu. Veliki broj žrtava, primećuje tužilaštvo, nikada neće biti identifikovan.

Sudije su u svom nalogu tužilaštvu precizirale da identitet žrtve nije "materijalna činjenica" ali predstavlja informaciju koja može pomoći u pripremi odbrane.