HAG/DEN HAAG | 26.09.2014.

TUŽILAC TRAŽI DOŽIVOTNI ZATVOR ZA KARADŽIĆA

Objavljen završni podnesak tužioca u čijem se zaključku traži da veće, ukoliko utvrdi da je optuženi kriv za "značajan deo zločina" obuhvaćenih bilo kojom od tri glavne komponente optužnice, kao jedinu prikladnu odmeri Karadžiću kaznu doživotnog zatvora

U zaključku završnog podneska koji je danas posle podne objavljen u Tribunalu, tužilaštvo traži od veća da Radovanu Karadžiću odmeri kaznu doživotnog zatvora. Pod uslovom, naravno, da veće zaključi da je optuženi – po bilo kojem od oblika odgovornosti za koje se tereti - kriv za "značajan deo zločina" obuhvaćenih nekom od tri glavne komponente optužnice: etničko čišćenje velikih delova BiH koje je u sedam opština doseglo razmere genocida; artiljerijski i snajperski teror nad Sarajevom i genocid u Srebrenici.

U tom slučaju, smatra tužilaštvo, doživotni zatvor je jedina prikladna kazna za optuženog koji je bio najmoćnija ličnost u Republici Srpskoj i igrao ključnu ulogu u uspostavljanju širokog spektra organa i snaga, kojima se koristio kao oruđem nasilja i razaranja. Pod njegovom komandom i njegovim nadzorom, navodi tužilac u završnom podnesku, državni organi kao što su policija, vojska ili opštinske vlasti – od kojih građani normalno očekuju zaštitu – pretvoreni su u oruđe terora za muslimansko i hrvatsko stanovništvo na teritorijama pod kontrolom srpskih snaga, kao i za građane Sarajeva i pripadnike UN uzetih za taoce.

Završni podnesak odbrane Radovana Karadžića će, kako je najavljeno, biti objavljen u ponedeljak, kada će pred Tribunalom početi iznošenje završnih argumenata strana, predviđeno da traje do 7. oktobra.