HAG/DEN HAAG | 20.09.2011.

TUŽILAC: "ODBACITI GOTOVININ ZAHTEV ZA OBAVEZUJUĆI NALOG SRBIJI"

Optužba smatra da nema osnova za usvajanje ponovljenog zahteva Gotovinine odbrane kojim se traži izdavanje naloga srpskim vlastima da dostave dokumente za koje branioci veruju da bi im mogli biti od pomoći u žalbenom postupku

Tužilac smatra da treba odbaciti zahtev odbrane Ante Gotovine da se Republici Srbiji izda obavezujući nalog za dostavljanje dokumenata za koje branioci smatraju da bi im mogli biti od pomoći za obaranje prvostepene presude hrvatskom generalu. Gotovinina odbrana je nedavno podnela "obnovljeni zahtev" za izdavanje naloga Srbiji za dostavljanje dokumenata, nakon što im je u julu ove godine identičan zahtev odbijen uz obrazloženje sudija Žalbenog veća da Srbiji "nije dato dovoljno vremena da odgovori na zahtev odbrane" i da se "još uvek ne može reći da srpske vlasti odbijaju da odgovore na zahtev".

Optužba u odgovoru navodi da se ponovljeni zahtev ne može podnositi tako što se iznova navode isti argumenti kao i u zahtevu iz jula. Čak ako Žalbeno veće i pristane da razmotri iste argumente, optužba smatra da bi ih trebalo odbaciti iz istih razloga kao i prvi put.

Tužilac se naročito usprotivio delu podneska odbrane u kojem se zahteva da se Srbiji izda obavezujući nalog bez mogućnosti da se saslušaju argumenti njenih predstavnika. Odbrana nije pokazala da srpske vlasti odbijaju dobrovoljno da dostave izveštaje, a procenu branilaca da se ne radi o dokumentima od interesa po nacionalnu bezbednost Srbije tužioci nazivaju "preuranjenom i neosnovanom". Takođe, optužba smatra "spekulativnom" Gotovininu tvrdnju da će "zbog Srbije" žalbeni postupak biti prolongiran.

Podsetimo, odbrana od Srbije potražuje izveštaje pripadnika 40. kadrovskog centra Vojske Jugoslavije, koji su činili oficiri angažovani u vojsci krajinskih Srba, o događajima iz perioda operacije "Oluja". Branioci veruju da izveštaji postoje i da sadrže informacije koje bi mogle biti od pomoći za dokazivanje teze da krajinski Srbi nisu napustili svoje kuće iz straha od granatiranja od strane Hrvatske vojske, već zato što su kninske vlasti naredile evakuaciju.

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sa predsednikom Hrvatske Tuđmanom a sa ciljem nasilnog i trajnog proterivanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine za vreme i nakon operacije "Oluja" u leto 1995. godine. Istom presudom general Ivan Čermak je oslobođen svih optužbi. Na presudu su se žalile odbrane Gotovine i Markača, ali ne i tužilac.