HAG/DEN HAAG | 14.08.2012.

TUŽILAC: NE SMANJIVATI KAZNE GOTOVINI I MARKAČU

U odgovoru na nalog veća da se izjasni da li hrvatske generale treba osuditi po alternativnim oblicima odgovornosti ukoliko budu oslobođeni za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, tužilac obrazložio zašto smatra da su njih dvojica po komandnoj odgovornosti odgovorni i za pomaganje i podržavanje zločina nad krajinskim Srbima u leto 1995. godine, navodeći da kazne od 24 i 18 godina ne treba smanjiti

Optužba smatra da generali Ante Gotovina i Mladen Markač treba da budu osuđeni po komandnoj odgovornosti za "pomaganje i podržavanje" zločina ukoliko žalbenom presudom budu oslobođeni za artiljerijski napad na krajinske gradove i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem proterivanja Srba iz Krajine za vreme i nakon operacije "Oluja". U dva zasebna podneska, tužilac je detaljno obrazložio svoju poziciju u vezi sa optuženima odgovarajući tako na raniji nalog Žalbenog veća da se izjasni o njihovoj alternativnoj odgovornosti.

Tužilac podseća da se Pretresno veće u prvostepenoj presudi nije izjašnjavalo o drugim oblicima odgovornosti osim o učešću u udruženom zločinačkom poduhvatu, ali da njihovi nalazi svakako podržavaju zaključak da su Gotovina i Markač odgovorni i za pomaganje i podržavanje zločina navedenih u osam od devet tačaka optužnice. Radi se o progonu, deportacijama, ubistvima, bezobzirnim razaranjima, pljački, okrutnom postupanju i drugim neljudskim postupcima.

U svom podnesku tužilac navodi da odgovornost Gotovine i Markača za pomaganje i podržavanje progona i deportacija počinjenih u "Oluji" ni na koji način ne zavise od toga kako će veće tretirati artiljerijski napad na Knin i druge krajinske gradove, niti da li će zaključiti da njih dvojica jesu ili nisu učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu. Podseća se, takođe, da su se zločini nad srpskim civilima i njihovom imovinom događali i nakon završetka artiljerijskog napada, odnosno po ulasku hrvatske vojske i policije u naseljena mesta. Dokazi, po tužiocu, upućuju da su optuženi znali da će vojnici i policajci koje su uputili u Krajinu, "verovatno počiniti" ubistva, okrutna postupanja, pljačke, paljevine i progone srpskih civila.

Dokazi koji ukazuju na odgovornost za pomaganje i podržavanje u isto vreme, po tužiocu, ukazuju i na odgovornost Gotovine i Markača za planiranje, naređivanje i podsticanje zločina.

Odbrana generala Ante Gotovine prošle sedmice je, inače, dostavila podnesak u kojem se navodi da Žalbeno veće nema nadležnost da se bavi alternativnim oblicima odgovornosti optuženih jer tužilac tako nešto nije tražio u svom žalbenom podnesku.

General Gotovina je u vreme kada su počinjeni zločini nad Srbima je kao zapovednik Zbornog područja Split komandovao operacijom "Oluja", dok je Markač bio komandant specijalaca koji su učestvovali u napadu na Krajinu. U aprilu 2011. godine osuđeni su na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem proterivanja Srba iz Krajine na čijem je čelu bio predsednik Hrvatske Franjo Tuđman. Tužilac smatra da te kazne ne bi trebalo smanjiti čak iako hrvatski generali budu oslobođeni odgovornosti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i osuđeni "samo" po komandnoj odgovornosti.