HAG/DEN HAAG | 29.09.2014.

TUŽILAC: GENOCID JE PRAVO IME ZA KARADŽIĆEVE ZLOČINE

U završnoj riječi tužilac Alan Tiger je Radovana Karadžića nazvao lažovom i mafijašem koji je bio pokretačka snaga etničkog čišćenja dijelova Bosne i Hercegovine koji su Srbi smatrali svojima. Počinjeni zločini "nisu bili upereni protiv pojedinaca, već protiv pripadnika neželjene zajednice" u namjeri da se silom promijeni demografska slika Bosne i Hercegovine. "Pravilno ime za taj zločine je genocid", smatra tužilac

Nikad niko pred Tribunalom nije toliko puta rekao za nekoga da je "lažov" i da iznosi "lažne tvrdnje", kao što je to danas uradio tužilac Alan Tiger/Tieger u završnoj riječi na suđenju Radovanu Karadžiću. Uradio je to najmanje četrdesetak puta u petočasovnopm izlaganju. Već na početku je rekao da su međunarodni predstavnici, koji su s Karadžićem pregovarali, otvoreno o njemu govorili kao o "lažovu". Citirao je generala Rouza/Rose koji je jednom prilikom rekao: "Kad je Karadžić pod pritiskom u stanju je da otvoreno laže sa blagim izrazom nevinosti na licu". Istu politiku "drskog laganja" i iznošenja "lažnih tvrdnji" Karadžić je, po tužiocu, nastavio da vodi i tokom suđenja, negirajući zločine za koje se tereti i prebacujući odgovornost na druge: paravojne formacije koje su se otrgle kontroli ili na Mladića s kojim je, navodno, bio u "dramatičnom raskolu".

"Priča o Prijedoru je jeziva" - rekao je Tiger u dijelu završne riječi posvećene takozvanom "sveobuhvatnom" udruženom zločinačkom poduhvatu etničkog čišćenja velikih dijelova Bosne i Hercegovine, koji je u pojedinim opštinama - uključujući i Prijedor - dosegao razmjere genocida. U samo nekoliko mjeseci, ukazao je tužilac, na hiljade ljudi je ubijeno, a više hiljada je zatočeno u logore u neljudskim uslovima gdje su bili mučeni i izloženi seksualnom nasilju. Do oktobra 1992. godine iz opštine Prijedor je protjerano 38.000 ljudi, a ta brojka se do maja sljedeće godine povećala na 44.000. "Radi se o sasvim jasnoj namjeri da se unište muslimanska i hrvatska zajednica u Prijedoru", rekao je tužilac i dodao da je istu tu namjeru Karadžić iskazao i uoči rata kada je podižući prst prijetio da Hrvati i Muslimani "idu ka istrebljenju".

"Karadžić sada sebe pokušava predstaviti kao vizionara dobre volje, koji je jednostavno predviđao grozna vremena koja dolaze. Ali Karadžić nije ovdje građevinski inspektor koji dolazi i kaže ‘nemojte graditi na ovom terenu jer je teren nestabilan’. Ne, on je mafijaš koji dođe i kaže ‘Nemoj tu graditi ili ću biti prisiljen da ti srušim to što si sagradio’", rekao je tužilac Tiger. Karadžić je, po optužbi, bio "pokretačka snaga" etničkog čišćenja. Počinjeni zločini "nisu bili upereni protiv pojedinaca, već protiv pripadnika neželjene zajednice" u namjeri da se silom promijeni demografska slika Bosne i Hercegovine. "Pravilno ime za taj zločine je genocid", smatra tužilac.

Po tužiocu, lažne su tvrdnje odbrane da Direktiva 7koju je potpisao Karadžić nije sprovedena u djelo. Njome se, podsjetio je, nalaže da se "svakodnevnim planskim i osmišljenim borbenim aktivnostima stvore uslovi totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti i besperspektivnosti daljeg opstanka i života žitelja Srebrenice i Žepe" - što je po Tigeru ništa drugo do "zločinačko naređenje". Također, Karadžićev pokušaj da se distancira od VRS i pokaže da nije imao kontrolu nad vojskom je "još jedna drska laž", koju je svojim iskazom demantovao i general Manojlo Milovanović rekavši da je vojska bila pod Karadžićevom vrhovnom komandom. Lažne su, rekao je tužilac, i tvrdnje odbrane da nisu radile komunikacije između Pala gdje se nalazila vrhovna komanda i srpskih opština Prijedor, Rogatica, Foča… kao i tvrdnje da su srpske vlasti procesuirale počinioce zločina nad nesrpskim stanovništvom…

Sutrašnji nastavak završne riječi biće posvećen sumiranju dokaza optužbe o Karadžićevoj odgovornosti za kampanju artiljerijskog i snajperskog terora nad Sarajevom i genocid u Srebrenici.