HAG/DEN HAAG | 26.05.2011.

TRIBUNAL POZDRAVLJA HAPŠENJE MLADIĆA

Hapšenje Mladića je "jedan od najznačajnijih trenutaka" u istoriji Tribunala i "približava ovu instituciju uspešnom okončanju njenog mandata", navodi se u saopštenju koje je danas prosleđeno novinarima

Tribunal "pozdravlja" hapšenje Ratka Mladića koji je u bekstvu proveo poslednjih 16 godina, navodi se u saopštenju za javnost Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Mladić će biti prebačen u Pritvorsku jedinicu UN po okončanju procedure koju propisuje srpski zakon nakon čega će dobiti priliku da se izjasni o optužnici koja ga tereti za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanjau Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Tribunal podseća da, "mada je optužen za teške zločine, Mladić se smatra nevinim dok se ne dokaže njegova krivica". Takvo pravo je optuženima garantovano Statutom.

Hapšenje Mladića je, navodi se u saopštenju, " jedan od najznačajnijih trenutaka" u istoriji Tribunala i "približava ovu instituciju uspešnom okončanju njenog mandata". Od 161 optuženog, na slobodi je još samo Goran Hadžić čijem se hapšenju Tribunal nada u skoroj budućnosti.