HAG/DEN HAAG | 11.10.2011.

TRIBUNAL: MLADIĆ DOBIJA NAJBOLJU ZDRAVSTVENU NEGU

Nerma Jelačić, predstavnica za štampu Tribunala, demantuje navode medija da je Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS "kolabirao" prošle nedelje. Potvrđuje, međutim, da je Mladić "pod medicinskim tretmanom" i ukazuje da kao i ostali pritvoreni dobija "najbolju zdravstvenu negu dostupnu u Holandiji"

Predstavnica za štampu Tribunala Nerma Jelačić tvrdi da su "potpuno netačni" navodi pojedinih medija da je Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS, "kolabirao" prošle nedelje. Jelačić nije ni potvrdila ni demantovala tvrdnjuadvokata Miloša Šaljića da Mladić boluje od upale pluća, ukazujući da je optuženi "trenutno pod medicinskim tretmanom ali da nije u mogućnosti da otkrije prirodu tog tretmana".

Ona je, takođe, rekla da je prošlonedeljna konferencija o stanju u postupku počela sa više od sat vremena zakašnjenja zbog "problema u transportu Mladića od Pritvorske jedinice UN do Tribunala" a ne zbog njegovog zdravstvenog stanja. Mladić se, podsetimo, izvinio zbog kašnjenja, pravdajući ga bubrežnim bolovima zbog kojih je imao problema da ustane i pripremi se za transfer do Tribunala.

Jelačić je zaključila da "Međunarodni sud nastavlja da Mladiću kao i svakom drugom pritvoreniku pruža najbolju zdravstvenu negu dostupnu u Holandiji".

Mladić, koji se tereti za dvostruki genocid i druge zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini, će se pojaviti u sudnici 10. novembra ove godine na sledećoj konferenciji o stanju u postupku.