HAG/DEN HAAG | 05.11.2013.

TOHOLJEVA "VATIKANSKA ZAVERA" O SREBRENICI

Karadžićev bliski prijatelj i saradnik Miroslav Toholj tvrdi da je tokom posete Vatikanu u julu 1995. godine i "pre kraja srebreničke operacije" čuo da Srbi čine masovne zločine, što je po njemu znači da se radilo o smišljenoj propagandnoj kampanji

Ratni ministar informisanja bosanskih Srba Miroslav Toholj tvrdi da se u Srebrenici u julu 1995. godine nije dogodio zločin širih razmera, već da se naprosto radi o propagandnoj kampanji zapadnih medija. U današnjem unakrsnom ispitivanju, tužiteljica Pak/Pack je sugerisala da je propagandne laži o srebreničkom i drugim zločinima u BiH širio upravo Toholj... i da to čini i danas.

Predočila je jedan njegov posleratni intervju u kojem se otvoreno ruga žrtvama, navodeći da je 3.000 mrtvih Srebreničana "ustalo da glasa" na izborima u Tuzli i da je 1.200 Muslimana u julu 1995. godine prebeglo u Srbiju pa u "treće zemlje", a vode se na srebreničkim spiskovima likvidiranih. Kaže da civilna odeća na ubijenima nije dokaz da nisu bili borci, jer ima saznanja da je muslimanskim jedinicama iz Indonezije stizala sportska oprema u kojoj su ratovali. Navode zasniva na knjizi Dajane Džonston/Diana Johnston koju je njegova izdavačka kuća objavila.

Na pitanje da li i danas tako misli, Toholj je rekao da su to "činjenice iza kojih stoji", ali poriče da se radi o negiranju zločina, već o zahtevu da se utvrdi svaka srebrenička žrtva imenom i prezimenom. Iako su upravo Tribunal i njegovo tužilaštvo najzaslužniji za proces utvrđivanja identiteta srebreničkih žrtava i otkrivanja sleda događaja nakon pada enklave na više haških procesa, svedok je u pomenutom intervjuu rekao da "Hag izbegava razgovor o tome".

Toholj je u izjavi timu odbrane naveo da je tokom posete Vatikanu u julu 1995. godine i pre završetka srebreničke operacije od tamošnjih kardinala čuo da je počinjen težak zločin, što po njemu znači da se radilo o "unapred smišljenoj kampanji" da se optuže Srbi. Danas je priznao da je takve navode zapravo čuo 13. i 14. jula, dakle, u toku a ne uoči masovnih egzekucija. U izjavi je naveo i da je dnevni list Korijere de la Sera/Corriere della Serra već tada objavio članak o srebreničkom zločinu, a danas je objasnio da tekst nije čitao, već je samo u naslovu prepoznao reč "genocid", budući da italijanski "razume malo preko latinskog".

Svedok je, ukazuje tužiteljica, i 2006. godine na "naučnom skupu" o konceptu odbrane Vojislava Šešelja javno izgovorio "neverovatnu laž" o tome da su vatikanski monsinjori "unapred znali" za srebrenički zločin. Toholj sada priznaje da ipak nisu znali "unapred, već paralelno sa događajima" i pojašnjava da je govor na "naučnom skupu" skrojen tako da bude "pitak za masu od 5.000 ljudi" koji su prisustvovali događaju.

U dodatnom ispitivanju, svedok je rekao da je sa optuženim "blizak" jer ga ceni kao "pesnika i lekara", a tužiteljica je pre toga sugerisala da je zahvaljujući toj bliskosti Toholj tokom godina Karadžićevog skrivanja za njegov račun uništavao dokaze koji bi mu mogli naškoditi. Između ostalog, saučestvovao je u brisanju inkriminišućih nastupa optuženog iz arhive Srpske radio-televizije čiji je direktor bio nakon rata i postavljao na internet "redigovane" Karadžićeve izjave i govore. U pismu upućenom Toholju 2001. godine koji je predočila tužiteljica, begunac Karadžić navodi da mu na disketama šalje dokumente iz kojih je "izbrisao sve što ne treba da ide", odnosno "naše najgore bruke", dok je ostavio samo ono što mu ide u prilog i "bruka nas u podnošljivoj meri". Svedok objašnjava da se ne radi o uklanjanju dokaza, već o brisanju Karadžićevih "ponavljanja" da ne bi zatrpavao internet sajt "dupliranjima".

Toholj je tako okončao iskaz, a na klupu za svedoke je izveden bivši bezbednjak Drinskog korpusa Vujadin Popović, koji je pred Tribunalom prvostepeno osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog učešća u srebreničkom genocidu.