FIRENCA/FIRENZE | 25.05.2000.

TEHNIČKA GREŠKA NA VEZAMA

Objašnjenje ruskog šefa diplomatije Ivanova o tome zašto je jugoslovenski ministar odbrane general Ojdanić, optužen za ratne zločine, boravio u Moskvi

Zašto je Rusija pozvala u goste jugoslovenskog ministra odbrane generala Ojdanića, optuženog za ratne zločine? I zašto ga ruske vlasti nisu uhapsile i predale Haškom tribunalu, na šta je Rusija obavezna kao članica Saveta bezbednosti UN?

Ta su pitanja sačekala ruskog ministra inostranih poslova Igora Ivanova kada se pojavio na konferenciji za štampu u okviru svog učešća na Savetu severnoatlantskog partnerstva u Firenci. "Reč je o unutrašnjim greškama na vezama između odgovornih službi i nadležnih ministarstava. Preduzete su mere da se to ne ponovi", uzvratio je Ivanov i dodao: "Mi smo o tome izvestili predsednika Haškog tribunala i on je bio zadovoljan".

To je bilo sve što je ruski šef diplomatije odgovorio na direktna pitanja. Ali je u nastavku svog odgovora ljutito optužio Haški tribunal da "nije objektivan" i da se svojim sadašnjim delovanjem pretvorio više u političko nego pravno telo. Ivanov je takođe pomenuo da je Tribunal i u Bosni i Hercegovini neovlašteno postigao dogovor sa NATO o hapšenju optuženih za ratne zločine a da za to nije pitao UN.

Posmatrači na konferenciji u Firenci međutim smatraju da je boravak generala Ojdanića u Moskvi više od samo "tehničke greške" na činovničkom nivou i da odražava trajniji sukob između vrhova ruskih ministarstava odbrane i spoljnih poslova. Privatno ruski predstavnici u Firenci objašnjavali su da je neko, verovatno iz Ministarstva odbrane, "poturio" Ojdanićevo ime na listu pozvanih na proslavu godišnjice Dana pobede.

Zapadni funkcioneri na konferenciji u Firenci ipak su mahom zadovoljni i nedorečenim objašnjenjem Ivanova u smislu da ono otklanja bojazni da je poziv Ojdaniću bio sa najvišeg vrha svesno planiran kao izazov Zapadu. Osvrćući se na širi kontekst saradnje NATO i Moskve, generalni sekretar Atlantskog pakta Džordž Robertson/George Robertson je tim povodom rekao: "Važno je da smo mi i Rusija danas, posle mnogih nevolja, ponovo započeli dijalog iako je ostalo mnogo neslaganja i različitih stavova".