HAG/DEN HAAG | 23.01.2014.

SVJEDOK: MOLIO SAM IH "KAO BRAĆU" DA PREDAJU ORUŽJE

Branko Davidović, bivši komandant bataljona Šeste krajiške brigade VRS koja je u maju 1992. godine sravnila sa zemljom muslimansko selo Hrustovo kod Sanskog mosta, kaže da je Muslimane "kao braću" molio da predaju oružje, ali su oni to odbili

Na suđenju Radovanu Karadžiću nastavljeno je juče započeto svjedočenje Branka Davidovića iz Sanskog Mosta, bivšeg komandanta bataljona, a kasnije pomoćnika komandanta za moral Šeste krajiške brigade VRS. Davidovićev bataljon je učestvovao u pretresanju i razoružavanju muslimanskih sela u području Sanskog Mosta, uključujući selo Hrustovo 25. maja 1992. godine. Na početku iskaza je upozoren da može odbiti da odgovori na pitanja koja ga mogu inkriminisati.

U izjavi Karadžićevoj odbrani Davidović je naveo da su u području Sanskog Mosta hapšeni samo oni Muslimani i Hrvati za koje se sumnjalo da su učestvovali u organizovanju pobune. Za njih je organizovan "pritvor" u Betonirki, sportskoj dvorani i fabrici "Famos". Negira da je bilo civilnih žrtava u Mahali koja je, po njegovim saznanjima, zauzeta bez ispaljenog metka, a što se tiče granatiranja Hrustova od strane njegovog bataljona kaže da je to bio "izuzetak".

Davidović je u unakrsnom ispitivanju rekao da je stanovnicima Hrustova "kao braći" objasnio situaciju i molio ih da predaju oružje. Nakon što su oni to odbili, granatirali su i zauzeli selo i tom prilikom zarobili 250 "boraca". Tužiteljica ga je suočila sa izjavom Adema Seferovića koji je na suđenju Momčilu Krajišniku rekao da su stanovnici Hrustova, nakon razgovora sa Davidovićevim, predali oružje, ali da je uprkos tome granatiranje sela nastavljeno.

Tužiteljica je emitovala i audio-snimak proglasa upućenog stanovnicima Hrustova u kojem se kaže da "dok god ijedan vaš pripadnik posjeduje oružje rizikujete da vam kuće i porodice budu uništene". Davidović tvrdi da ne zna ništa o tom proglasu. Naredba je bila da se selo razoruža "bez posljedica, ako je to moguće", a ne da se uništi zbog jedne puške. Na pitanje da li je čuo da su pripadnici Šeste brigade u Hrustovu 31. maja u jednoj garaži pobili grupu nenaoružanih žena i djece, svjedok je odgovorio: "Moguće je da je došlo do toga, ali u borbama".

Tužiteljica je zatim navela da su istog dana, 31. maja, srpski vojnici u Vrhpolju okupili stanovnike, muškarce odveli do mosta, natjerali ih da skoče u vodu i pucali u njih. Tom prilikom ubijeno je najmanje 28 ljudi. "Ako za to postoje dokazi, ja tu ne mogu ništa", rekao je Davidović i dodao da on i njegova jedinica nisu učestvovali u tome.

Optužba je citirala i dnevnik komandanta Šeste krajiške brigade Branka Basare koji je nakon događaja u Hrustovu i Vrhpolju zapisao da se u budućim operacijama greške u postupku sa zarobljenicima ne smiju ponoviti i najstrožije zabranio da se zarobljenici tuku, i da se "vrši genocid" nad ženama, djecom i starijim osobama. "Ja za tu istinu ne znam", rekao je svjedok i dodao da tamo gdje je on bio niko nikoga nije ni ošamario.

Suđenje Radovanu Karadžiću nastavlja se u ponedjeljak.