HAG/DEN HAAG | 14.02.2014.

SVJEDOK: KLJUČ JE BIO PRIMJER CIJELOJ REGIJI

Slobodan Jurišić na suđenju Radovanu Karadžiću tvrdi da je Ključ - jedna od sedam opština u kojima je po optužnici počinjen genocid - bio primjer cijeloj regiji po naporima srpskih vlasti da zaštite stanovnike svih nacionalnosti

Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću svjedočio je Slobodan Jurišić, bivši član Kriznog štaba u Ključu. Prema sažetku izjave koji je pročitao Karadžić, Jurišić "nikada nije čuo da je neko od predstavnika srpskih vlasti planirao, naredio ili podsticao protjerivanje nesrpskog stanovništva sa teritorije ključke opštine". Za sve zločine nad nesrpskim civilima su, po Jurišiću, odgovorni pojedinci i grupe koje nisu bile po kontrolom srpskih vlasti.

Tužiteljica Karolin Edžerton/Carolyn Edgerton je u unakrsnom ispitivanju ukazala da se u BiH trenutno vodi istraga o Jurišićevom učešću u ubistvima nesrba u Velagićima, Pudinom hanu i Prhovu, zatim o zatvaranju najmanje 1.300 civila u logor Manjača, kao i protjerivanju oko 16.500 ljudi sa područjaključke opštine. Tužiteljica je sugerisala Jurišiću da su on i drugi članovi Kriznog štaba bili itekako dobro upoznati sa zločinima nad nesrbima, ali da ništa nisu učinili da se zločini spriječe, a počinitelji kazne.

Jurišić tvrdi da je na sastancima Kriznog štaba "insistirano" da policija štiti muslimansko i hrvatsko stanovništvo. Čak je, kaže, "bilo ozbiljnih pokušaja" da se zločini spriječe, ali je bilo previše "odmetnutih pojedinaca" koje nije bilo moguće kontrolisati. Nakon zločina u Velagićima vlasti su, po riječima svjedoka, uhapsile počinioce i sprovele ih u vojno-istražni zatvor u Banjaluci. Optužba je, međutim, ukazala na dokumente iz kojih proizlazi da su se upravo opštinske vlasti iz Ključa "pobrinule" da se postupak protiv počinilaca obustavi.

Pošto je Jurišić tvrdio da je nesrpsko stanovništvo Ključa otišlo "dobrovoljno" optužba je ukazala na odluku Ratnog predsjedništva, čiji je svjedok bio član, iz jula 1992. godine kojom se licima koja daju izjave da trajno napuštaju opštinu dozvoljava da ode. Njome je, također, regulisano da će opština preuzeti svu imovinu koja ne bude prepisana opštini ili ne bude razmijenjena u roku od tri mjeseca od datuma odlaska. Jurišić je prvo potvrdio da je učestvovao u izdavanju potvrda za napuštanje opštine, da bi zatim tvrdio da nije učestvovao "ni u donošenju ni u sprovođenju" te odluke.

U dodatnom ispitivanju od strane Karadžića, Jurišić je ponovio svoj navod iz izjave da su zločini evidentirani i istraživani i da je Ključ, po tom pitanju, bio primjer cijeloj regiji. Na pitanje da li je bilo zločina koje je vlast pokušala "zabašuriti" svjedok je rekao da je generalni stav bio da se istražuje sve što je bilo nelegalno. Prisjetio se apela banjalučkog biskupa Franje Komarice da se zaštiti katolička crkva, ali je priznao da vlastima to nije pošlo za rukom jer je bilo previše "razularenih pojedinaca", a i crkva je bila "laka za zapalit'".