HAG/DEN HAAG | 12.07.2015.
Sledeće sedmice u Tribunalu

SVEDOK ODBRANE OD POSEBNOG INTERESA ZA TUŽILAŠTVO

U odbranu Ratka Mladića će, sledeće sedmice, svedočiti general Boško Kelečević, bivši načelnik štaba Prvog Krajiškog korpusa u čijoj su se zoni odgovornosti nalazile čak četiri od šest opština u kojima su, prema optužnici, progoni nesrba dosegli razmere genocida. Tužilaštvo, zato, tražilo više od sedam sati za njegovo unakrsno ispitivanje

Za poslednju radnu sedmicu uoči letnje sudske pauze odbrana Ratka Mladića najavila je iskaze samo dva svedoka. Prvi će, u ponedeljak, putem video veze započeti svedočenje general VRS Boško Kelečević, koji je tokom rata bio načelnik štaba Prvog Krajiškog korpusa. Biće to prvo Kelečevićevo svedočenje pred Tribunalom, čije je tužilaštvo, podsetimo, optužilo ratnog komandanta Prvog Krajiškog korpusa, generala Momira Talića, ali je taj postupak obustavljen nakon smrti optuženog u maju 2003. godine.

Svedočenje generala Kelečevića će, po svemu sudeći, trajati puna tri dana, budući da je tužilaštvo tražilo čak sedam i po sati za njegovo unakrsno ispitivanje. Interesovanje tužilaštva za ovog svedoka ne treba da čudi, ako se ima u vidu da su u zoni odgovornosti Prvog Krajiškog korpusa bile čak četiri od ukupno šest bosansko-hercegovačkih opština u kojima su progoni nesrba, prema optužnici protiv Ratka Mladića, dosegli razmere genocida. To su, podsetimo, opštine Ključ, Kotor Varoš, Prijedor i Sanski Most.

U četvrtak 16. jula, poslednjeg radnog dana pre letnje sudske pauze, na klupi za svedoke će se pojaviti Zdravko Šalipur, bivši član Kriznog štaba opštine Novo Sarajevo. Svedočeći u decembru 2012. godine u odbranu Radovana Karadžića, Šalipur je negirao da su se bosanski Srbi pripremali za rat i ratovali uz podršku paravojnih jedinica, kao i da su na više lokacija oko grada držali civile u zatočeništvu.

Suđenje Ratku Mladiću trebalo bi da se nastavi 10. avgusta, ali je odbrana prošle sedmice zatražila da se pauza produži za još jednu nedelju, budući da – kako su rekli – imaju problema sa dovođenjem svedoka pre 15. avgusta. Veće, međutim, nije ispoljilo sklonost da udovolji ovom zahtevu odbrane.