HAG/DEN HAAG | 18.06.2012.

SUĐENJE RATKU MLADIĆU SUSPENDOVANO "DO DALJEG"

U kratkom večeras objavljenom saopštenju za medije se navodi da je početka dokaznog postupka optužbe na suđenju Ratku Mladiću "suspendovano do daljeg", a da će puna odluka i obrazloženje Pretresnog veća biti objavljeni naknadno

Šest dana uoči početka izvođenja dokaza optužbe, zakazanog za 25. juni ove godine, u Tribunalu je saopšteno da je Pretresno veće sudije Orija/Orie "do daljeg" suspendovalo suđenje bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Puna odluka i obrazloženje će, kako je saopšteno, biti naknadno objavljeni, ali je jasno da je veće prihvatilo zahtev Mladićeve odbrane za preispitivanje odluke od 24. maja, kojom je početak dokaznog postupka optužbe umesto za šest koliko je tražila odbrana odložen za nepunih mesec dana: sa 29. maja na 25. juni.

Preispitivanje te odluke odbrana je tražila zbog kašnjenja sa obelodanjivanjem dokaznog materijala optužbe, što joj otežava pripreme za unakrsno ispitivanje svedoka optužbe, a tužilaštvo je u svom odgovoru priznalo da i dalje ima problema sa obelodanjivanjem značajnog broja dokumenata, te se nije protivilo zahtevu odbrane.

Ostaje da se vidi koliko će dugo biti to "do daljeg". Imajući u vidu da za četiri sedmice počinje letnja sudska pauza, malo je verovatno da bi izvođenje dokaza optužbe moglo da počne pre druge polovine avgusta.