HAG/DEN HAAG | 22.06.2012.

SUĐENJE RATKU MLADIĆU SE NASTAVLJA 9. JULA

Izvođenje dokaza optužbe na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS, optuženom za dvostruki genocid i druge zločine tokom rata u BiH, počinje u ponedeljak 9. jula i nastavlja se dve sedmice, do letnje sudske pauze koja počinje 21. jula

Nakon što je u utorak 18. juna zbog propusta tužilaštva u obelodanjivanju dokaznog materijala "do daljeg" suspendovalo suđenje Ratku Mladiću, Pretresno veće sudije Orija/Orie je danas kasno popodne izdalo novi nalog o rasporedu prema kojem će se prvi svedoci optužbe protiv bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS pred Tribunalom pojaviti u ponedeljak 9. jula. Suđenje će se nastaviti do petka 20. jula, kada počinje letnja sudska pauza koja bi u Mladićevom slučaju trebalo da traje do 20. avgusta.

Tužilaštvu je naloženo da do 26. juna dostavi novu listu svedoka za prve dve sedmice svog dokaznog postupka, kao i da se pri izboru orijentiše na one svedoke čiji su iskazi i prateći dokumenti na vreme obelodanjeni odbrani. Tužiocu je takođe naloženo da svedoka RM 319 ne izvodi pred sud pre 20. avgusta. Pod tom šifrom se, u dosad objavljenim javnim dokumentima tužilaštva, vodi Momir Nikolić, bivši bezbednjak Bratunačke brigade VRS, koji je pred Tribunalom priznao krivicu za zločine počinjene u julu 1995. godine u Srebrenici i svedočio je za optužbu na brojnim suđenjima.