HAG/DEN HAAG | 08.12.2011.

SUĐENJE MLADIĆU MOŽDA VEĆ U MARTU 2012.

Suđenje Ratku Mladiću moglo bi da počne 27. marta 2012. godine, no taj datum - kako je na konferenciji o stanju u postupku rekao sudija Ori - "nije uklesan u kamen". Pozvan da se izjasni o ubistvu više od 30 Bošnjaka u selu Bišina 23. jula 1995. godine Mladić je rekao da "nije kriv" i da "nema veze ni sa tim mestom, ni sa datumom, ni sa čim"

Bivši komandant Glavnog štaba VRS Ratko Mladić izjasnio se danas da nije kriv po optužbi za ubistvo više od 30 bosanskih Muslimana u selu Bišina, 23. jula 1995. godine. Prema dopunjenoj optužnici koju je tužilaštvo podnelo 20. oktobra ove godine, neki od pogubljenih su prethodno bili zatočeni u logoru Sušica.

Pre nego što se izjasnio o krivici, Mladić je od predsedavajućeg sudije tražio da mu objasni šta je to Bišina – da li je "planina, reka, most, pokretni objekat, avion ili kamion". Takođe je tražio sudija ne govori brzo jer je on, kako je rekao, "spor" i ne može da prati postupak. Sudija Ori mu je potom polako objasnio da je Bišina "lokalitet na kojem je ubijeno više od 30 Bošnjaka" nakon čega se Mladić zahvalio i rekao da "nije kriv i da nema ništa ni sa tim mestom, ni sa datumom, ni sa čim".

Nakon ulaska u sudnicu, Mladić je salutirao prisutnima na galeriji za publiku a potom je neko vreme odbijao da skine jaknu i šubaru. Vidno uzrujan, govorio je kako ga "vezuju u transportu" i "stavljaju mu lisice i pancir". Predsedavajući sudija je Mladića upozorio da je "njegovo strpljenje ograničeno", nakon čega je optuženi skinuo šubaru.

Nakon izjašnjavanja, održana je konferencija o stanju u postupku na kojoj je sudija Ori ukazao da "očekuje" da će se predraspravna konferencija u ovom predmetu održati 26. marta sledeće godine dok je uvodna reč tužilaštva predviđena za 27. mart 2012. Pošto je branilac Lukić nagovestio da "nije ni blizu" spreman da počne sa suđenjem tako rano, sudija Ori je rekao da "ti datumi nisu uklesani u kamen". Predsedavajući je takođe odredio rokove za podnesak o utvrđenim činjenicama, predraspravni podnesak tužilaštva i odbrane, kao i za spisak svedoka i dokaznih predmeta optužbe.

Na kraju konferencije o stanju u postupku veću se obratio i optuženi Mladić koji je rekao da "ne razume" zbog čega ne može da u svoj tim odbrane uključi "Rusa Mezjajeva i Amerikanca Ivetića". Sudija ga je prekinuo ukazujući mu da je o toj temi bilo reči na "privatnoj sednici", koju javnost nije mogla da prati. Mladić je potom prešao na novu temu i rekao da mu je "žao svake žrtve, svakog nevinog čoveka" koji je stradao u sukobima u bivšoj Jugoslaviji i zatražio je da mu se dostave imena svih poginulih, njihova nacionalnost i podaci da li su učestvovali u ratu ili ne, kako bi se "poklonio svim nevinima". Na kraju je rekao da "nije on napravio zločin prema miru, niti je to bila njegova želja" kao i da "ne želi da se rat više pomene".

Naredna konferencija o stanju u postupku zakazana je za 19. januar naredne godine.