HAG/DEN HAAG | 06.03.2006.

SUDIJA PARKER ISTRAŽUJE OKOLNOSTI BABIĆEVE SMRTI

Predsednik Tribunala traži od australijskog sudije da ga o rezultatima istrage obavesti "što je pre realno moguće." Šta je zaključila interna istraga o prethodnom slučaju samoubistva u Pritvorskoj jedinici UN

Istragu o okolnostima smrti Milana Babića, koji je u nedelju u 18,30 sati pronađen mrtav u ćeliji Pritvorske jedinice UN, vodiće australijski sudija Kevin Parker – saopšteno je u Tribunalu.

Imenujući sudiju Parkera, predsednik Tribunala Fausto Pokar/Pocar je od Sekretarijata i upravnika Pritvorske jedinice UN zatražio da pruže svu potrebnu pomoć sudiji Parkeru, od koga se očekuje da podnese izveštaj "što je pre realno moguće."

Slična interna istraga je sprovedena i u julu 1998. godine, nakon samoubistva Slavka Dokmanovića, optuženog za učešće u masakru u vukovarskoj Ovčari. Prema zaključcima istražnog tima kojim je tada rukovodio portugalski sudija Almiro Rodrigez, u Dokmanovićevoj ćeliji i na njegovom telu nisi nađeni nikakvi tragovi nasilja; sva pravila pritvora su striktno poštovana i nije utvrđen nikakav nemar od strane osoblja Pritvorske jedinice UN.