HAG/DEN HAAG | 14.09.2010.

STOMATOLOŠKI I DRUGI PROBLEMI KOSOVSKE PETORKE

Branioci petorice političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije imaju rok od tri meseca da pročitaju prevod prvostepene presude i odluče da li će promeniti osnove za žalbu. Optuženi se žale na stomatološke i druge zdravstvene probleme

Nakon nešto više od 18 meseci od njenog izricanja, petorica političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije su dobili prevod presude kojom su proglašeni krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo proterivanje albanskih civila na Kosovu 1999. godine. Nikola Šainović, Sreten Lukić i Nebojša Pavković su osuđeni na 22 a Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević na 15 godina zatvora. Šesti optuženi, bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, oslobođen je svih optužbi.

Na presudu su se žalile obe strane. Branioci su tražili oslobađanje klijenata dok je tužilaštvo zahtevalo pooštravanje kazni. Tužilaštvo se nije žalilo samo na oslobađajuću presudu Milanu Milutinoviću.

Budući da su optuženi tek sada dobili prevod presude, sudija Liu Daćun/Daqun je na današnjoj konferenciji o stanju u žalbenom postupku odobrio braniocima tri meseca za čitanje presude, konsultovanje sa klijentima i odlučivanje da li će izmeniti neke od već podnetih žalbenih osnova. Neuobičajeno dugi rok je određen budući da je i samom sudiji, kako je priznao, bilo potrebno "dosta vremena" da pročita presudu, koja u prevodu ima više od 1.800 stranica.

Optuženi nisu imali primedbe na uslove pritvora ali su se čak trojica požalila na zdravstvene probleme. Nezadovoljan brzinom rada holandskih stomatologa, Nebojša Pavković, bivši komandant Treće Armije VJ je najavio da će podneti zahtev za privremeno puštanje na slobodu kako bi u dvostruko kraćem roku popravio zube u Srbiji.

Stomatološke probleme ima i bivši potpredsednik vlade SRJ, Nikola Šainović, čiji je zahtev za privremenom slobodom odbačen uz obrazloženje da može da se leči u Holandiji. Ne osporavajući takvu odluku veća njegov branilac Toma Fila je danas primetio da se "čovek ne može da naterati da izvadi zdrave zube samo zato što to manje košta". Takva procedura se, doduše, primenjuje u američkom zatvoru u Gvantanamu, dodao je Fila izazivajući smeh svih prisutnih, na čelu sa kineskim sudijom.

Vladimir Lazarević, bivši komandant Prištinskog korpusa, je obavestio Veće da je u julu operisao trombozu noge, zahvalio se sudijama što su pomogli da se operacija ubrza i na kraju se požalio da zdravstvena služba u Pritvorskoj jedinici "ne radi svoj posao".

Naredna konferencija o stanju u žalbenom postupku će se, po pravilima Tribunala, održati za četiri meseca.