HAG/DEN HAAG | 18.07.2012.

STANIŠIĆ I SIMATOVIĆ DO OKTOBRA NA PRIVREMENOJ SLOBODI

Odobren zahtev bivših šefova DB Srbije da "letnji raspust" provedu u Srbiji i vrate se u Hag neposredno pre iznošenja završnih reči optužbe i odbrane zakazanih za 9., 10. i 11. oktobar ove godine. U toku privremene slobode moguć privremeni povratak u Hag

Pretresno veće sudije Orija/Orie odobrilo je zahtev bivših šefova Državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića da budu pušteni na privremenu slobodu do 4. oktobra ove godine. U Hag će se vratiti da bi prisustvovali završnim rečima strana koje će biti održane od 9. do 11. oktobra. Za sada je obelodanjena odluka veća o puštanju Simatovića na slobodu, dok je medije u kratkoj e-mail poruci Stanišićev branilac obavestio da će i njegov klijent "letnji raspust" provesti u Srbiji.

Stanišić i Simatović se terete za zločine policijskih i paravojnih jedinica pod njihovom kontrolom nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, a izvođenje dokaza je okončano krajem maja ove godine. Bilo je najavljeno da će se nakon toga u sudnici na poziv Pretresnog veća pojaviti još jedan svedok, ali je njegov iskaz otkazan. Postoji mogućnost da tužilac i branioci pre završnih reči izvode i dodatne dokaze, pa će optuženi – ukoliko do toga dođe - biti obavezni da se sa privremene slobode privremeno vrate u Hag.

U odluci se navodi da je Simatoviću odobren boravak u Srbiji do oktobra jer je, uprkos protivljenju tužioca, zaključeno da ne postoji rizik od bekstva, niti opasnost da će uticati na svedoke. Tužilac smatra da je rizik od bekstva "najviši" upravo sada na kraju suđenja kada su prezentovani svi dokazi i nakon dostavljanja završnih podnesaka strana. Odbrana je, inače, zahtevala da Simatović odmah nakon iznošenja završnih reči bude ponovo pušten na privremenu slobodu do izricanja presude, ali je taj zahtev odbačen kao "preuranjen".