HAG/DEN HAAG | 17.12.2009.

SRETEN LUKIĆ "DEGRADIRAN" OD MILOŠEVIĆEVOG REŽIMA

Branioci policijskog generala Sretena Lukića traže da Žalbeno veće uvrsti u dokaze više dokumenata koji nisu bili prevedeni do završetka glavnog postupka protiv "Kosovske šestorke". Tvrde da se radi o važnoj dokumentaciji iz koje se vidi da je optuženi za vreme boravka na Kosovu bio "degradiran od strane režima Slobodana Miloševića"

Branioci Sretena Lukića, bivšeg načelnika štaba srpskog MUP za Kosovo, uputili su danas zahtev Žalbenom veću da u dokaze uvrsti 17 dokumenata koji, kako tvrde, "uprkos marljivom radu odbrane" nisu ušli u sudske spise tokom prvostepenog postupka. Branioci, naime, tvrde da je do problema došlo zbog rada Tribunalove prevodilačke službe koja do kraja suđenja nije uspela da prevede pomenute dokumente, između ostalog i zbog toga što je prednost bila data odbranama preostale petorice optuženih za kosovske zločine. Pošto je prevod dokumenata konačno stigao, odbrana traži da oni budu uvršćeni u dokaze.

Uvođenje novih dokaza u spis se, inače, po Pravilniku o postupku i dokazima može odobriti ukoliko ti dokazi nisu bili dostupni tokom suđenja, a proceni se da su relevantni i verodostojni.

Većina od 17 dokumenata odbrane odnosi se na aktivnosti OVK i njihove napade na srpske snage bezbednosti i civile na Kosovu. Na popisu je i nekoliko dokumenata srpske policije, poput "Sistematizacije radnih mesta i platnih razreda u MUP", iz kojih se, smatraju branioci, vidi da Lukić na terenu nije bio nadređen celokupnom policijskom osoblju na Kosovu, kako je to navedeno u presudi. Štaviše, branioci tvrde da iz tih dokumenata proizlazi da je Lukić po odlasku na Kosovo bio "degradiran od strane režima Slobodana Miloševića".

Sreten Lukić je u februaru ove godine prvostepenom presudom osuđen na 22 godine zatvora zbog učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sa Miloševićem, a sa ciljem proterivanja albanskih civila sa Kosova 1999. godine. Istom presudom na po 22 godine zatvora su osuđeni bivši potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović i general Nebojša Pavković, a na po 15 godina generali Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević, dok je nekadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović oslobođen svih optužbi.

Tužilac je u međuvremenu tražio strožije kazne za sve osuđenike, dok se na oslobađajuću presudu Milutinoviću nije žalio. Odbrane petorice osuđenih zahtevaju oslobađajuće presude ili, alternativno, manje kazne za svoje klijente.