HAG/DEN HAAG | 13.05.2008.

SPORNI DOKUMENT IZ ARHIVA VOJSKE JUGOSLAVIJE

Odbrana bivšeg generala Dragoljuba Ojdanića prezentovala ekspertizu beogradskog profesora Živojina Aleksića kojom se osporava autentičnost izveštaja generala Nebojše Pavkovića o zločinima nad kosovskim Albancima upućenog navodno u maju 1999. godine Generalštabu VJ. Pavkovićeva odbrana osporava svedokovu stručnost

Nekadašnji profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Živojin Aleksić se, kako je danas objasnio u sudnici, po odlasku u penziju posvetio proučavanju rukopisa i postao veštak za tu oblast. U Hag je došao na poziv odbrane bivšeg načelnika Generalštaba VJ Dragoljuba Ojdanića kako bi pojasnio navode svog ekspertskog izveštaja o dokumentu koji je navodno zaveden u vojni arhiv 26. maja 1999. godine i koji je na suđenju "Kosovskoj šestorki" do sada bio predmet sporenja odbrana generala Dragoljuba Ojdanića i Sretena Lukiće s jedne i Nebojše Pavkovića s druge strane.

Reč je o izveštaju generala Pavkovića u kojem kao komandant Treće armije obaveštava Generalštab i njegovog tadašnjeg načelnika generala Ojdanića o rasprostranjenim zločinima policijskih snaga nad kosovskim Albancima. Ako je dokument autentičan, mogao bi da posluži kao alibi Pavkoviću, ali u isto vreme i da, osim na odgovornost MUP i Sretena Lukića, ukaže i na Ojdanićevu obaveštenost o događajima na Kosovu i njegov propust da spreči zločine ili kazni počinioce. Zato Ojdanićevi branioci dokazuju da je dokument falsifikovan i u vojni arhiv ubačen naknadno, nekoliko godina po završetku NATO bombardovanja, u vreme kada je Pavković bio načelnik Generalštaba.

Profesor Aleksić je u svom ekspertskom izveštaju i današnjem svedočenju tvrdio da je na osnovu rukopisa i pečata u delovodniku vojnog arhiva zaključio da sporni dokument nije zavela ista osoba, što bi moglo da ukazuje da je tu naknadno dospeo. Očigledno je, kaže, da je sve dokumente zaveo zastavnik Dušan Mladenovski, koji je u vreme NATO intervencije radio u Arhivu VJ, osim spornog dokumenta koji je zaveden različitim pečatom i rukopisom. I sam Mladenovski je, svedočeći u Ojdanićevu odbranu u aprilu ove godine, tvrdio da je sporni dokument "nepravilno zaveden" u vojni arhiv.

U unakrsnom ispitivanju, branilac generala Pavkovića je, osim što je sporio niz detalja iz Aleksićevog ekspertskog izveštaja, osporavao njegov kredibilitet, optužujući ga čak da je prevodio strane autore i njihove tekstove objavljivao kao svoje. Aleksić kaže da bi, u slučaju da je to istina, stručna javnost u Srbiji odavno reagovala, naglašavajući da je moguće da su drugi prepisivali od njega a ne on od njih. Pavkovićeva odbrana je odustala od ranije najavljenog izvođenja svog veštaka za rukopise.

Suđenje "Kosovskoj šestorki" bivših srpskih političara i generala se nastavlja sutra iskazom narednog svedoka odbrane, a za kraj ove nedelje je najavljeno i svedočenje prvog svedoka Pretresnog veća. To bi trebalo da bude pukovnik VJ Milorad Đaković, nekada bliski saradnik optuženog generala Pavkovića.