HAG/DEN HAAG | 08.03.2004.

SKINUT PEČAT SA OPTUŽNICE PROTIV HRVATSKIH GENERALA

Ivan Čermak i Mladen Markač optuženi da su - zajedno sa pokojnim predsjednikom Franjom Tudjmanom i odbjeglim generalom Antom Gotovinom - sudjelovali u "udruženom zločinačkom poduhvatu" tokom i nakon operacije Oluja.

Bivši zapovjednik Kninskog garnizona HV Ivan Čermak i bivši zapovjednik Specijalne policije MUP-a RH Mladen Markač optuženi su da su, zajedno s Antom Gotovinom i Franjom Tudjmanom, sudjelovali u "udruženom zločinačkom poduhvatu" kojemu je svrha bila da se "nasilno i zauvijek" ukloni srpsko stanovništvo s područja Krajine, navodi se u danas objavljenoj optužnici protiv dvojice hrvatskih generala. Ona je skoro identična s novom, izmijenjenom optužnicom protiv generala Ante Gotovine, najvišeg zapovjednika HV u području južne Krajine u vrijeme na koje se odnosi optužnice, dakle tokom i nakon operacije Oluja.

Optuženi se terete za progone srpskog stanovništva u južnom dijelu "Krajine" u periodu od 4. augusta do 15. novembra 1995. Ti su progoni, navodi se u prvoj točci optužnice, provedeni kroz sistematsko pljačkanje i uništavanje imovine krajinskih Srba, ubojstva, nehumana djela i ponižavanja, te kroz deportacije i nasilno premještanje stanovništva.

Nakon što su navedena kao sastavni dijelovi zločina progona na političkim, rasnim i vjerskim osnovama, sva ta djela su izdvojena u posebne točke optužnice, kojih je ukupno sedam. U točki 2 koja se odnosi na ubojstvo stoji da su od 4. augusta do 15. novembra 1995. "hrvatske snage ubile najmanje 150 krajinskih Srba, medju kojima su neki ustrijeljeni, drugi spaljeni ili izbodeni". U prilogu optužnice se navode imena 30 ubijenih u općini Knin, te po jedna ubijena osoba u općinama Benkovac i Korenica.

Treća točka optužnice odnosi se na "sistematsko pljačkanje kuća, štala i stoke u mjestima općina Benkovac, Donji Lapac, Drniš, Gospić, Gračac, Knin, Korenica, Obrovac, Šibenik, Sinj i Zadar."

U istom periodu - od 4. augusta do 15. novembra - hrvatske snage su, kako se navodi u četvrtoj točki optužnice, "sistematski palile i na druge načine uništavale" naselja i kuće krajinskih Srba u spomenutim općinama južne Krajine.

Nasilje izvršeno nad srpskim stanovnicima je, prema optužnici, imalo za cilj da "obeshrabri i spriječi povratak onog dijela stanovništva koji je pobjegao uoči ili tokom operacije Oluja". "Posljedica tih nasilnih djela i zastrašivanja je bila deportacija ili premještanje desetina tisuća krajinskih Srba u BiH i Srbiju", zaključuje se u točkama 5 i 6. Optuženi su, "djelujući pojedinačno ili u dogovoru, medju ostalima i s Franjom Tudjmanom", planirali, poticali, naredili ili počinili deportacije i premještanje krajinskih Srba.

"Nehumano postupanje, ponižavanje i degradacija kroz premlaćivanje" čine posljednju točku optužnice koja bivše zapovjednike hrvatskih snaga na tom prostoru tereti za "nehumana djela".

Generali Čermak i Markač se u pet točaka optužnice terete po oba osnova odgovornosti - individualnom i zapovjednom - dok su u dvije točke, koje se odnose na ubojstva i nehumana djela, optuženi samo po načelu zapovjedne odgovornosti: zato što ih nisu spriječili ili kaznili. Progoni i deportacije kvalificiraju se kao zločini protiv čovječnosti, dok su ubojstva, pljačke, uništavanja i nehumana djela kvalificirana kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zajedno sa optužnicom protiv Čermaka i Markača objavljena je i izmijenjena optužnica protiv Ante Gotovine. U odnosu na prvobitnu optužnicu iz juna 2001., izmijenjena optužnica tereti generala Gotovinu za novi vid krivične odgovornosti - sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu - pa je tako i činjenično i pravno uskladjena sa optužnicom protiv generala Čermaka i Markača. Za razliku od prvobitne optužnice, u kojoj su ubojstva bila kvalificirana kao zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, u novoj je optužnici izostavljena prva kvalifikacija. Konačno, izmijenjen je i broj deportovanih ili prisilno premještenih krajinskih Srba: dok se u prvoj optužnici procjenjivalo da ih je bilo "od 150.000 do 200.000", u novoj optužnici se navode "desetine tisuća" prognanika.

Prema najavama iz Zagreba, generali Čermak i Markač će se predati Tribunalu tokom ove sedmice, dok je general Gotovina i dalje u bjekstvu.