HAG/DEN HAAG | 26.06.2012.

SEDAM SVEDOKA U PRVOM SEGMENTU SUĐENJA RATKU MLADIĆU

Tužilaštvo objavilo revidiranu listu svedoka koji će dati iskaz u pre dve sedmice dokaznog postupka na suđenju generalu Ratku Mladiću, od 9. do 20. jula ove godine

Tužilaštvo je dostavilo listu svedoka koje namerava da pozove u prve dve sedmice izvođenja dokaza na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS Ratku Mladiću, od 9. do 20. jula ove godine. Umesto 24 svedoka koje je prvobitno nameravalo da pozove u prvom segmentu svog dokaznog postupka, tužilaštvo do letnje sudske pauze planira da ispita sedam svedoka.

U danas objavljenom dokumentu se navodi da se tužilaštvo konsultovalo sa odbranom koja i dalje "zabrinuta" hoće li biti sposobna da se pripremi za unakrsno ispitivanje svedoka zbog nedavnih problema sa obelodanjivanjem materijala. Tužilaštvo tu zabrinutost smatra"opravdanom" te se neće protiviti eventualnim budućim zahtevima odbrane da se pojedini svedoci kasnije pozovu ponovo, na dodatno unakrsno ispitivanje.

Prvi svedok tužilaštva ostaje Elvedin Pašić, koji je u novembru 1992. godine preživeo masakr oko 150 ljudi u selu Grabovica u opštini Kotor Varoš. Potom sledi svedočenje Dejvida Harlanda/David Harland, bivšeg šefa civilnog sektora misije UN u Bosni i Hercegovini i britanskog generala Ričarda Danata/Richard Dannatt, koji će dati iskaz kao vojni veštak optužbe.

Druga sedmica izvođenja dokaza tužilaštva biće posvećena zločinima počinjenim u Srebrenici. Iskaz će dati preživeli streljanja na farmi u Branjevu zaštićen pseudonimom RM 255,vojni posmatrač UN Jozef/Joseph Kingori kao i nemačka bolničarka Kristina Šmic/Christina Schmitz koja je došla u Srebrenicu 24. juna 1995. godine i do 21. jula je radila u humanitarnoj organizaciji Lekari bez granica. Poslednji na listi svedoka tužilaštva je Elko Koster, pripadnik holandskog bataljona koji će svedočiti o dolasku muslimanskih izbeglica u Potočare i razgovoru sa optuženim Mladićem koji mu je rekao da namerava da "evakuiše izbeglice i da će biti problema ako Holanđani ne sarađuju".

Izvođenje dokaza tužilaštva će se nastaviti nakon sudske pauze. Mladić se, podsetimo, tereti za učešće u četiri odvojena ali međusobno povezana udružena zločinačka poduhvata. Prvi zločinački poduhvat se odnosi na etničko čišćenje sa ciljem nasilnog i trajnog uklanjanja Hrvata i Muslimana sa velikih delova teritorije BiH 1992. godine, koje je u nekim opštinama doseglo razmere genocida. Preostale optužbe se odnose na kampanju artiljerijskoj i snajperskog terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva, uzimanje osoblja UN za taoce u maju i junu i genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.