HAG/DEN HAAG | 24.03.2010.

SAČIĆ ZAHVALAN ZBOG "OSVEŽAVANJA PAMĆENJA"

Mada je u prvi mah tvrdio da nije dobio nikakve izveštaje o spaljivanju Gračaca i Donjeg Lapca, bivši zamenik zapovednika specijalne policije Željko Sačić se zahvalio tužiteljici kada ga je podsetila da je upravo on primalac izveštaja o spaljivanju napuštenih kuća. Priznaje da o tome nije pokrenuo istragu i upućuje tužiteljicu da optuženog generala Markača - tadašnjeg zapovednika hrvatskih specijalaca – pita da li je on to učinio

U prvom delu unakrsnog ispitivanja svedoka suda Željka Sačića, tužiteljica Mahindaratne se bavila navodima o pljačkama i paljevinama u području koje je u operaciji "Oluja" početkom avgusta 1995. godine oslobodila hrvatska specijalna policija. Sačić je u to vreme bio načelnik stožera specijalne policije i zamenik komandanta specijalaca Mladena Markača, koji se sa generalima Gotovinom i Čermakom tereti za zločine nad srpskim civilima i njihovom imovinom u leto i jesen 1995. godine.

Hrvatski specijalci, a sa njima i Sačić i Markač, su ušli u Gračac 5. avgusta 1995. godine, a dva dana kasnije i u Donji Lapac. Optužba dokazuje da su ta dva mesta nakon oslobođenja spaljena i opljačkana, ali se svedok u prvi mah sa tim nije složio. Tvrdi da je to pitanje bilo "izvan njegovog interesa" i da "nije zapazio", niti je bio izvešten o bilo kakvim zločinima.

Tužiteljica je ukazala da su, za razliku od Sačića, paljevinu napuštenih kuća "zapazili" njemu podređeni specijalci – zapovednik logistike Branislav Bole i jedan od komandanata na terenu Zdravko Janić. Oni su u izveštajima sačinjenim nakon "Oluje" naveli da je u Donjem Lapcu 7. i 8. avgusta 1995. godine došlo do spaljivanja kuća.

Svedok je prvo tvrdio da je "gotovo sto odsto siguran" da nije primio nikakve izveštaje o spaljivanju Donjeg Lapca, ali se ubrzo zahvalio tužiteljici jer mu je "osvežila pamćenje" ukazivanjem da se na dokumentima kao primalac navodi upravo Sačić. U Janićevom izveštaju je čak olovkom zapisano da "o spaljivanjima treba izvestiti generala Markača", a Sačić priznaje da je to njegov rukopis. Na pitanje da li je neko iz specijalne policije pokrenuo istragu o spaljivanjima u Lapcu, svedok je odgovorio: "Ja nisam sigurno, a Markača pitajte da li je on".

Tužiteljica je potom ukazala na činjenicu da je Pretresno veće u dosadašnjem toku suđenja čulo dokaze o tome da je Gračac spaljen i opljačkan 8. avgusta 1995. godine, tri dana nakon oslobođenja i u vreme kada se u centru grada nalazio stožer specijalne policije. Svedok je rekao da "ne može verovati da bi to moglo biti tačno" jer je general Markač svima "izrekom zapovedio" da ne sme biti kršenja zakona. Upitan da li je neki specijalac kažnjen zbog pljački i paljevina, Sačić je stavio prste na čelo, na trenutak razmislio i rekao: "Doista se ne mogu setiti da je toga bilo". Nešto kasnije se prisetio da je čuo za hapšenje "jednog piromana na motoriću", ali nije umeo da kaže da li se radilo o civilu, policajcu ili vojniku, niti kada se to dogodilo.

Jedan od svedoka optužbe je rekao i da je u vreme operacije "Oluja" video da je zapaljeno čak 90 odsto kuća duž ceste između Gračaca i Donjeg Lapca, ali je svedok odbacio takvu mogućnost. "Verovatno bih u tom slučaju i ja izgoreo", zaključio je.

Druga polovina današnjeg ispitivanja održana je na sednici zatvorenoj za javnost.