HAG/DEN HAAG | 26.03.2010.

SAČIĆ O MARKAČEVOJ HUMANOSTI

U završnom dijelu iskaza Željko Sačić je o svom nekadašnjem nadređenom generalu Mladenu Markaču govorio u superlativima navodeći, između ostalog, da ga je njegova humanost uvijek impresionirala. Suđenje se nastavlja sredinom aprila iskazom novog svjedoka Pretresnog vijeća

"Njegova humanost me uvijek impresionirala" - rekao je bivši načelnik stožera hrvatske specijalne policije Željko Sačić, govoreći o svom nekadašnjem nadređenom Mladenu Markaču. Dodao je kako "inače ne bi mogli surađivati" pošto je "i on sam human čovjek". Bio je to samo uvod u svjedokov odgovor satkan od superlativa na pitanje branioca Gorana Mikuličića kakav je Markač bio kao zapovjednik.

Sačić je, inače, bio načelnik stožera specijalne policije i zamjenik komandanta specijalaca generala Markača koji se sa generalima Gotovinom i Čermakom tereti za zločine nad srpskim civilima i njihovom imovinom u ljeto 1995. godine. On je u Hag došao kao svjedok Pretresnog vijeća i šest dana je, uglavnom na sjednicama zatvorenim za javnost, odgovorio na pitanja u vezi sa djelovanjem hrvatskih specijalaca koja su, po sudijama, ostala otvorena nakon završetka dokaznih postupaka optužbe i odbrane.

Svjedok se veoma pohvalno izrazio o Markačevom poštivanju i provođenju zakona, tvrdeći da "nikada nije ni vidio ni čuo" za neki primjer nezakonitog ponašanja optuženog. Na pitanje branioca da li je on sam ikada izvijestio Markača o nekom nezakonitom postupanju pripadnika specijalne policije svjedok je naveo da je jednom prilikom prijavio samog sebe. Radilo se, kako je objasnio, o prometnom prekršaju za koji ga je Markač "propisno kaznio" jer je bio "striktan i dosljedan".

Protiv Željka Sačića se u Hrvatskoj vodi krivični postupak pod sumnjom da je prikrivao dokaze o zločinu u krajinskom selu Grubori, u dolini Plavnog, gdje je krajem augusta 1995. godine ubijeno pet srpskih civila. Taj zločin se, inače, navodi u optužnici protiv generala Gotovine, Čermaka i Markača. Tužilac je izvodio dokaze da su za taj zločin odgovorni pripadnici jedinice "Lučko" hrvatske specijalne policije, dok je odbrana nastojala dokazati da su srpski civili poginuli u unakrsnoj vatri u borbi specijalaca sa zaostalim pripadnicima srpskih snaga.

Nakon što je Sačićevo ispitivanje zaključeno predsjedavajući sudija je najavio da će se suđenje nastaviti sredinom aprila iskazima četiri preostala svjedoka Pretresnog vijeća. Svoje završne podneske strane bi trebalo da predaju do 31. maja, nakon čega će veće zakazati iznošenje završnih riječi.