HAG/DEN HAAG | 24.05.2000.

RUSKO OBJAŠNJENJE "SLUČAJA OJDANIĆ"

Nakon što je Haški tribunal tražio zvanično objašnjenje zašto su ruske vlasti propustile da uhapse optuženog generala Ojdanića prilikom njegove nedavne posete Moskvi, ambasador Ruske federacije u Holandiji je danas posetio sedište Tribunala i razgovarao sa njegovim predsednikom

Ruski ambasador u Holandiji, Aleksander Kodakov, posetio je danas sedište Haškog tribunala i razgovarao sa njegovim predsednikom, sudijom Klodom Žordom/Claude Jorda. Do posete je došlo nakon što je, prošle sedmice, predsednik Žorda u pismu ambasadoru Ruske Federacije tražio "objašnjenje i razjašnjenje" zašto jugoslovenski ministar odbrane, Dragoljub Ojdanić - optužen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu - nije uhapšen tokom svog nedavnog boravka u Moskvi. Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, kojoj je Tribunal još u maju prošle godine dostavio kopiju optužnice i međunarodne naloge za hapšenje predsednika Miloševića i četvorice političkih i vojnih lidera Srbije, među kojima je i general Ojdanić, Rusija je imala međunarodno-pravnu obavezu da uhapsi i preda Tribunalu optuženog koji se našao na njenoj teritoriji.

Sem što današnji sastanak opisuju kao "izuzetno interesantan", i to "u pozitivnom smislu", u Tribunalu, za sada, ne žele da otkriju kakvo je objašnjenje za izostanak hapšenja ponudio ruski ambasador. Pre nego što o tome bilo šta javno kaže, predsednik Žorda želi da o sadržaju današnjeg razgovora obavesti glavnog tužioca Karlu/Carla del Ponte, na čiji je zahtev uputio prošlonedeljno pismo ruskom ambasadoru. U službi za štampu Haškog tribunala najavljuju da bi saopštenje o razgovorima sudije Žorde i ambasadora Kodakova moglo da bude objavljeno danas posle podne ili sutra ujutro.

Glavni tužilac Karla del Ponte i njen zamenik Grejem Bluit/Graham Blewitt će danas posle podne, u Zagrebu, voditi razgovore sa predstavnicima hrvatskih vlasti. Ukazujući da se ne radi ni o kakvoj "vanrednoj poseti", predstavnik za štampu tužilaštva Pol Rizli/Paul Risley je za današnje razgovore u Zagrebu rekao da se "nadovezuju na one koji su vođeni 5. aprila", te da će u njima biti reči o "daljem unapređivanju saradnje, prikupljanju dokaza i drugim operativnim pitanjima." Rizli je ocenio da se saradnja Hrvatske sa Tribunalom "veoma dobro razvija", ali je dodao da "i dalje ima nekih teškoća u izvesnim područjima", najavljujući da bi o tome mogao više reći nakon povratka delegacije tužilaštva iz Zagreba.