HAG/DEN HAAG | 31.05.2011.

RATKO MLADIĆ U PRITVORU TRIBUNALA

Bivši komandant Glavnog štaba VRS prebačen večeras u Pritvorsku jedinicu Tribunala, gde će prvih nekoliko dana biti zadržan u izolaciji nakon čega će se pridružiti ostalim pritvorenicima. Sutra konferencija za medije glavnog tužioca Serža Bramerca. Prvo pojavljivanje Mladića pred sudijom Tribunala u naredna dva do tri dana

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini, prebačen je u Pritvorsku jedinicu UN u Sheveningenu/Scheveningen, kraj Haga – potvrđeno je večeras u Tribunalu.

Avion vlade Republike Srbije sleteo je na aerodrom u Roterdamu/Rotterdam u 19 sati i 45 minuta i pravo sa piste je uveden u hangar, gde su obavljene formalnosti primopredaje optuženog u nadležnost vlasti zemlje domaćina, koja je odgovorna za njegov transport do tribunalove Pritvorske jedinice. Nakon gotovo jednoipočasovnog zadržavanja u hangaru, sa aerodroma su poletela dva policijska helikoptera, a istovremeno je krenuo i konvoj policijskih automobila, tako da se ne zna na koji je način Mladić prebačen do dvadesetak kilometara udaljene Pritvorske jedinice UN, gde je oko 21:30 predat u nadležnost Tribunala.

Odmah po prijemu, predstavnici Sekretarijata suda pročitali su Mladiću njegova prava i objasnili osnovna pravila pritvora i postupka pred Tribunalom. Nešto kasnije biće mu uručena optužnica i pregledaće ga medicinsko osoblje zdravstvene stanice u Pritvorskoj jedinici UN.

Glavni tužilac Serž Bramerc/Serge Brammertz i sekretar suda Džon Hoking/John Hocking će sutra u podne održati konferenciju za novinare, nakon čega će odleteti u Njujork gde 6. juna podnose polugodišnji izveštaj Savetu bezbednosti UN.

Prvo pojavljivanje Ratka Mladića pred sudijom Tribunala, na kojem će biti pozvan da se izjasni o navodima optužnice, biće održano u naredna dva do tri dana.