HAG/DEN HAAG | 04.11.2015.

"TEHNIČKE GREŠKE" MLADIĆEVOG VEŠTAKA

Optužba tvrdi da je Mile Poparić, veštak odbrane koji negira odgovornost vojske bosanskih Srba za snajperske incidente u Sarajevu, zaključke donosio na osnovu pretpostavki i prilagođavanja dokaza, a on odgovara da bezazlene "tehničke greške" nisu dovele do pogrešnih nalaza

Početak današnjeg unakrsnog ispitivanja Mileta Poparića, vojnog veštaka odbrane Ratka Mladića, bio je posvećen snajperskim napadima na sarajevske tramvaje. Svedok je u ekspertskom izveštaju sugerisao da su tramvaji gađani na mestima koja nisu bila na vidiku sa srpskih položaja smeštenih u visokim zgradama poput belih solitera i "Metalke", a optužba tvrdi da je lokacije udara veštački "pomerio" tako da bi izgledalo da su pucnji došli iz zgrade Izvršnog vijeća, koju su kontrolisale bosanske snage.

Primera radi, naveo je da srča koja se na snimku vidi pored jednog tramvaja ukazuje da je na tom mestu i pogođen, pa ga je tužiteljica podsetila na sopstvenu tvrdnju da staklo ponekad ne pukne odmah po udaru, već se stvori samo rupa od metka a do raspršivanja dođe kasnije. Sporan je, smatra optužba, i svedokov zaključak o dolaznoj vatri u incidentu od 3. marta 1995. godine, kada su u tramvaju kod hotela "Holidej In" ranjeni Azem Agović i Alen Gičević. Poparić je po mestu ulazne rane na telu Agovića zaključio da se napad nije desio sa srpskih položaja, a onda je priznao da nije uzeo u obzir mogućnost da se žrtva možda tokom razgovora okretala ulevo ili udesno.

Dženana Sokolović je ranjena, a njen sedmogodišnji sin Nermin ubijen 18. novembra 1994. godine, po zaključku Mladićevog eksperta, u unakrsnoj vatri a ne od srpskog snajpera. Optužba, međutim, smatra da se dokazi o razmeni vatre koje je on razmatrao ne odnose na okršaj zaraćenih strana, već na pokušaj Unproforovih antisnajperskih timova da spreče dalju paljbu po civilima sa srpskih položaja. Tužiteljica Edžerton/Edgerton je sugerisala, a svedok prihvatio, da je pešački prelaz na kojem su majka i sin pogođeni jednim metkom bili golim okom vidljivi sa "Metalke", visoke zgrade pod srpskom kontrolom, i da je svako mogao uočiti da je reč o civilima.

Na samom kraju unakrsnog ispitivanja predočen je prilog reportera televizije Skaj Njuz/Sky News Ernauta van Lindena/Aernout van Lynden posvećen sarajevskim vatrogascima na kojem se vidi zgrada u plamenu. Poparić je u glavnom ispitivanju tvrdio da svetleći meci koji udaraju u zgradu nisu ispaljeni sa srpskih položaja, jer da jesu, dolazili bi pod "pravim" uglom od oko 90 stepeni. Tužiteljica je danas pustila usporeni snimak na kojem se jasno vidi da hici pogađaju zgradu pod pravim uglom, pa Popariću nije preostalo ništa sem da prihvati da su ispaljeni sa položaja Mladićeve vojske.

Na početku dodatnog ispitivanja, koje vodi branilac Branko Lukić, govorilo se o greškama koje je svedok napravio tokom ekspertske analize i uneo ih u izveštaj. Trudio se da objasni da su greške bile benigne i "tehničke prirode", odnosno da nisu dovele do pogrešnih zaključaka.

Iskaz Mileta Poparića biće okončan sutra.