HAG/DEN HAAG | 02.06.2010.

"PRIVREMENO POVERLJIVA" SVEDOČENJA

Iskazi trojice svedoka u ponovo otvorenom dokaznom postupku optužbe na suđenju hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču održaće se, prema odluci veća, na zasedanju zatvorenom za javnost, s tim da je predsedavajući sudija naglasio da se radi o "privremenoj meri", odnosno da će javnost naknadno biti upoznata sa sadržajem njihovih svedočenja

Mesec i po dana nakon završetka izvođenja dokaza odbrana u predmetu hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača, tužilac je danas izveo prvog od svoja tri "dopunska" svedoka. Pretresno veće je, podsetimo, sredinom aprila odobrilo poverljiv zahtev optužbe za ponovno otvaranje dokaznog postupka.

Na samom početku današnjeg zasedanja predsedavajući sudija Ori/Orie je saopštio odluku veća po kojoj će sva tri tužiočeva svedoka biti saslušana na zasedanju zatvorenom za javnost, a obrazloženje za takvu meru biće naknadno saopšteno i to javno.

Odbrane Gotovine i Markača su prigovorile odluci veća, navodeći da u pravilima Tribunala nema osnova za zatvaranje iskaza u konkretnom slučaju. Čermakov branilac Kej/Kay se nadovezao i "izrazio zabrinutost" zbog toga što je o stvarima na koje će se odnositi svedočenje "već bilo mnogo publiciteta u Hrvatskoj i šire", te smatra "da je sada prava prilika da javnost čuje taj iskaz". Predsedavajući sudija je utešio branioce, ukazujući da se radi samo o "privremenoj meri" i da "namera veća nije da ovonedeljni iskazi ostanu poverljivi". Nije, međutim, saopšteno kada bi se moglo očekivati obelodanjivanje iskaza tužiočevih dopunskih svedoka.

Generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem trajnog uklanjanja srpskih civila iz oslobođenog područja Krajine u leto 1995. godine. Taj cilj je, navodi se u optužnici, ostvarivan "silom, zastrašivanjem, progonima, prisilnim premeštanjima, deportacijama, pljačkom i uništavanjem imovine" srpskih civila, a moglo se pretpostaviti da su ubistva i dela nehumanog i okrutnog postupanja "moguća posledica sprovođenja cilja udruženog zločinačkog poduhvata" na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.