HAG/DEN HAAG | 18.11.2015.

"PLAGIJARIZAM" U IZVEŠTAJU MLADIĆEVOG VEŠTAKA

Mitar Kovač, general bogatog vojnog i akademskog iskustva, danas prinuđen da se brani od optužbi za plagiranje delova izveštaja koji je sačinio na zahtev odbrane Ratka Mladića. Pre njega, svedočio bivši pripadnik VRS Dragan Vujčić koji zna ko nije - ali ne i ko jeste - pokopao leševe u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora

Kada se prošle sedmice pojavio u sudnici, vojni veštak odbrane – penzionisani general Mitar Kovač – predstavio se kao vojnik sa velikim iskustvom, ne samo u ratovanju već i u akademskoj sferi, naglašavajući između ostalog da je za jednu od publikacija dobio nagradu niškog sajma knjiga "Presad mudrosti". Tužilac je u današnjem unakrsnom ispitivanju, međutim, ukazivao da je svedok iz drugih izvora "presadio mudrost" u svoj ekspertski izveštaj, ne navodeći to u fusnotama, što se u praksi zove – plagiranje.

U izveštaju sačinjenom za potrebe odbrane Ratka Mladića, Kovač je, ukazuje optužba, "skoro u potpunosti" iz internet enciklopedije Vikipedija/Wikipedia prepisao delove o smrti sarajevskog para – Srbina Boška Brkića i Bošnjakinje Admire Ismić – ali to nije naveo kao izvor. Kovač dozvoljava mogućnost da je tekst iz Vikipedije uzeo "kao osnovu za citat", ali je kao referencu naveo tekst iz "Slobodne Dalmacije" gde navoda koje je preuzeo skoro da nema.

Pored toga, tužilac je juče identifikovao 54 paragrafa iz Kovačevog izveštaja koji su u velikoj meri prepisani iz ranijih izveštaja generala Radovana Radinovića, koji je kao veštak odbrane nastupio na nekoliko dosadašnjih suđenja. Nakon što je pregledao izveštaj, priznao je da je u pomenutim paragrafima doslovno preneo 10 do 90 odsto Radinovićevog teksta, što po njegovoj računici u proseku čini 65 odsto. Priznaje i da u celih 36 paragrafa uopšte nije naveo izvor, već je navode drugog veštaka predstavio kao svoje. Odgovarajući na pitanja o jednom takvom primeru, prvo je rekao da je prepisao 70 do 80, a onda priznao da se ipak radi o stoprocentnom prenošenju Radinovićevog teksta, bez navođenja izvora.

Na tužiočevo pitanje šta bi studentima kojima predaje na više beogradskih fakulteta rekao kad bi tako nešto uradili, profesor Kovač odgovara da bi im "skrenuo pažnju da povedu računa" i dodaje da navođenje tuđeg teksta bez ukazivanja na izvor "ne vidi kao veliki problem". Da li to znači, upitao je sudija Moloto, da "plagijarizam ne predstavlja ozbiljno kršenje profesionalne etike", a svedok odgovara da Radinovićeve reči predstavljaju svega tri odsto njegovog rada, što po njemu nije naročito značajno.

Objašnjavajući razloge za oslanjanje na Radinovića u njegovom izveštaju, rekao je da mu je jedno vreme bio nadređeni u vojsci i da ga smatra "uzorom". Tužilac Veber/Weber je na to citirao Radinovićeve izjave i javne nastupe u kojima Šešelja naziva "metaforom srpskog nacionalizma i srpskog identiteta", zalaže se za preseljenje naroda i "novu srpsku državu" koja bi "kontrolisala" granicu na Drini. Kovač odgovara da se "baš i ne slaže" sa stavovima o Šešelju, ali da se stanovništvo sva tri naroda BiH selilo na teritorije pod kontrolom svojih vojski.

Kovačev stav je da su preseljenje naroda i zločini prirodne posledice "klasičnog građanskog rata" kakav je, po njemu, vođen u BiH. Suočen sa više dokumenata u kojima se navodi da je Mladićeva vojska u sklopu ostvarenja strateških ciljeva proterivala nesrpske civile sa zamišljenog srpskog dela BiH, svedok je uporno odgovarao da se to dešavalo "na sve tri strane".

Iskaz generala Kovača se nastavlja sutra, a pre njega jutros je video linkom iz Banja Luke svedočio Dragan Vujčić, bivši pripadnik Inžinjerijskog bataljona 343. brigade JNA, kasnije preimenovane u 43. brigadu VRS. On je u izjavi timu odbrane naveo da njegova jedinica u junu i julu 1992. godine nije učestvovala u pokopavanju leševa prijedorskih nesrpskih civila u rudniku Tomašica, delu kompleksa Ljubija. Kaže da je bataljon kojem je pripadao, kao i veći deo 43. brigade, u to vreme bio daleko od Prijedora, ali nije odricao mogućnost da je takvu aktivnost preduzela neka druga jedinica vojske bosanskih Srba.