HAG/DEN HAAG | 23.03.2010.

"OTVORENO" SVEDOČENJE MARKAČEVOG ZAMENIKA

Bivši načelnik stožera hrvatske specijalne policije Željko Sačić i zamenik optuženog Mladena Markača u kraćem javnom delu svedočenja opisao ulogu i ratni put specijalaca u operaciji "Oluja". Ostaje utisak da je zanimljiviji deo njegovog glavnog iskaza održan na zasedanju zatvorenom za javnost

Posle dva i po dana ispitivanja bivšeg načelnika stožera hrvatske specijalne policije Željka Sačića na sednici zatvorenoj za javnost, u drugoj polovini današnjeg radnog dana se prešlo na javno zasedanje. Sačić je u Hag došao kao svedok Pretresnog veća, kako bi odgovorio na pitanja u vezi sa delovanjem hrvatskih specijalaca koja su, po sudijama, ostala otvorena nakon završetka dokaznih postupaka optužbe i odbrana generala Gotovine, Čermaka i Markača, optuženih za zločine nad Srbima počinjene za vreme i nakon operacije "Oluja" 1995. godine.

Predsedavajući sudija Ori/Orie je prvo predočio nekoliko fotografija snimljenih 8. avgusta 1995. godine u Gračacu na kojima se vide uniformisani pripadnici hrvatskih oružanih snaga kako "na kablove" pale jedan civilni automobil, iznose stvari iz zgrada i utovaruju ih u kamion i proslavljaju oslobođenje tog ličkog gradića. Upitan da li se radilo o pripadnicima specijalne policije, svedok je rekao da je osoba koja pali civilni automobil "sto odsto" specijalac, a i za druge osobe sa fotografija je tvrdio da su "verovatno" ili "sigurno" pripadnici policijskih jedinica koje su učestvovale u "Oluji", a kojima je komandovao optuženi Mladen Markač.

U nastavku ispitivanja svedok je odgovarao na pitanja predsedavajućeg sudije o kretanju specijalne policije tokom operacije "Oluja" od 4. do 9. avgusta 1995. godine. Detaljno je opisao ratni put specijalaca od Velebita do Gračaca, pa dalje preko Bruvna i Mazina prema Gornjem i Donjem Lapcu i granici sa BiH.

Željko Sačić je, podsetimo, u iskazima nekolicine svedoka na suđenju hrvatskim generalima pominjan u kontekstu prikrivanja zločina u selu Grubori, gde je krajem avgusta 1995. godine ubijeno petoro srpskih staraca. Tako je, recimo, zamenik komandanta antiterorističke jedinice "Lučko" Josip Čelić tvrdio da mu je Sačić naredio da izmeni izveštaj u kojem je naveo da u Gruborima nije bilo borbi i napiše da je došlo do okršaja sa zaostalim srpskim borcima tokom kojeg su u unakrsnoj vatri stradali civili. Isto tako, komandant jedinice "Lučko" Josip Turkalj je u izjavi haškim istražiteljima naveo da je krajem avgusta 1995. godine prisustvovao razgovoru u kojem je Sačić generalu Ivanu Čermaku rekao da događaj u Gruborima treba da bude predstavljen kao "slučajni incident" u kojem su civili poginuli u unakrsnoj paljbi, "bez obzira da li je to istina ili ne".

Čelić i Turkalj su 2008. godine svedočili na poziv optužbe, a hrvatsko pravosuđe je krajem prošle godine optužilo Željka Sačića za prikrivanje dokaza o zločinu u Gruborima i naložilo njegovo hapšenje. Budući da postupak koji je pokrenulo hrvatsko pravosuđe još nije zaključen, logično je pretpostaviti da se o "slučaju Grubori" raspravljalo na zatvorenim sednicama.

Sudije su danas okončale ispitivanje svedoka, a sutra i prekosutra će mu pitanja postavljati tužilac i branioci optuženih.