HAG/DEN HAAG | 16.12.2013.

"NESTANAK MUSLIMANA"

Dodatnim iskazom ratnog predsjednika SDS u Rogatici Svete Veselinovića Radovan Karadžić pokušao da ospori iskaz zaštićenog svjedoka optužbe "KDZ-051"koji tvrdi da mu je Veselinović u septembru 1992. godine rekao da će Muslimani "nestati". Veselinović je prethodno od Radovana Karadžića čuo da će "trećina Muslimana biti pobijena, trećina će biti prevedena na pravoslavnu vjeru, a preostala trećina će sama otići"

Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću po drugi put je u dokaznom postupku odbrane svjedočio Sveto Veselinović, bivši predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) u Rogatici. Iako je u februaru ove godine već dao iskaz u dokaznom postupku odbrane, Karadžić ga je ponovo pozvao u Hag jer je u optužnicu vraćena tačka 1 optužnice koja bivšeg predsjednika RS tereti za genocid u sedam opština u Bosni i Hercegovini.

Dodatnim Veselinovićevim iskazom Karadžić je pokušao da ospori iskaz svjedoka optužbe "KDZ-051" iz septembra 2011. Svjedočeći o "golgoti" kroz koju su prošli on i članovi njegove porodice KDZ-051 je naveo da mu je Veselinović u septembru 1992. godine na pitanje "šta će se desiti sa Muslimanima" odgovorio da će oni "nestati". Veselinović je tada dodao da mu je Karadžić na sastanku na Palama rekao kako će "trećina Muslimana biti pobijena, trećina će biti prevedena na pravoslavnu vjeru, a preostala trećina će sama otići".

U dodatnoj pisanoj izjavi odbrani čiji je sažetak Karadžić pročitao u sudnici Veselinović je izjavio da on uopšte ne poznaje svjedoka "KDZ-051" i da nikada s njim nije razgovarao o nestanku Muslimana, kao ni sa bilo kim drugim, uključujući i Karadžića kojeg nije vidio od početka 1992. do jeseni 1993. godine. On je, također, naveo da se ne slaže sa optužbama da se Karadžić zalagao sa uništenje bosanskih Muslimana.

Tužiteljica Katrina Gustafson je u unakrsnom ispitivanju ukazala na Karadžićev skupštinski govor od 28. avgusta 1995. godine kada je govoreći o demografskim promjenama u opštinama na koje su Srbi smatrali da polažu pravo rekao da su neki gradovi, poput Rogatice, "zbog strateškog položaja morali postati naši". Drugim riječima, ukazala je tužiteljica, demografska transformacija o kojoj je govorio Karadžić je osigurala da u tim opštinama srpsko rukovodstvo ostane na vlasti.

"To su činjenice", složio se Veselinović. Po svjedoku, Karadžić je želio da osigura da ne dođe do povezivanja između Muslimana u Sarajevu i Sandžaku, kao ni do odvajanja srpskog naroda u BiH i Srbiji. On, međutim, ne smatra da su demografske transformacije u opštinama postignute ubistvima, zatočavanjem i progonom Muslimana, barem ne u potpunosti. Po njemu, radi se o posljedicama rata do kojeg je došlo jer su Srbi željeli da žive u Jugoslaviji, a Muslimani su htjeli da prave svoju državu. Veselinović je, također, najprije odbacio da su srpske vlasti u Rogatici hapsile civile ali je, suočen sa spiskom uhapšenih Rogatičana među kojima je bilo i 16 žena, prihvatio da su civili, "vjerovatno hapšeni" jer su se našli u zoni ratnih dejstava".

Nakon što je Veselinovićev iskaz završen na klupu za svjedoke je pozvan Sveto Kovačević, ratni predsjednik opštine Čelinac.