HAG/DEN HAAG | 14.03.2007.

"MUKLI ODGOVOR" MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Karla del Ponte iznenađena “muklim odgovorom međunarodne zajednice” na presudu Međunarodnog suda pravde. U saopštenjima Havijera Solane i Predsedništva EU nema ni reči o tome da je Srbija proglašena krivom za kršenje Konvencije o genocidu, kao i da je i dalje krši time što ne hapsi i ne izručuje Ratka Mladića

Glavna tužiteljica je “veoma iznenađena muklim odgovorom međunarodne zajednice na presudu Međunarodnog suda pravde”, navodi se u izjavi Karle/Carle del Ponte koju je na današnjoj konferenciji za novinare pročitala portparol tužilaštva Olga Kavran.

Del Ponte je posebno iznenađena i razočarana reakcijama Visokog predstavnika za spoljnu politiku i Predsedništva EU, u kojima se ne pominje da je Srbija proglašena krivom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Umesto toga, ukazuje se u izjavi glavne tužiteljice, Havijer/Javier Solana aplaudira činjenici da “nema kolektivnog kažnjavanja” i da je “najviši svetski sud zatvorio tu stranicu”.

Na sličan način je, po Karli del Ponte, reagovalo i nemačko Predsedništvo EU, u čijem se saopštenju izražava nada da će “odluka Međunarodnog suda pravde pomoći da se zatvori bolno poglavlje u istoriji regiona”, bez pominjanja kršenja Konvencije o genocidu ili hapšenja Ratka Mladića.

S obzirom na strategiju za okončanje rada Tribunala glavna tužiteljica je, zaključuje se u izjavi, "zabrinuta da nikada neće videti Ratka Mladića i Radovana Karadžića u pritvoru UN”. A to će, po njoj, "imati razarajuće efekte na međunarodnu pravdu i borbu protiv nekažnjivosti”.

Del Ponte je, podsetimo, odmah po izricanju presude Međunarodnog suda pravde uputila pismo kancelaru Nemačke Angeli Merkel, apelujući na Evropsku uniju da ostane na principijelnom stavu da se pregovori sa Srbijom neće obnoviti dok Mladić ne bude uhapšen i izručen u Hag. Do sada, kako saznajemo, glavna tužiteljica Tribunala nije dobila nikakav odgovor od aktuelne predsedavajuće Evropskom unijom.